Победният мач на ЦСКА 1948 роди тъжна вест

Публикувано на: 09.11.2019 12:05

Автор: Петьо Костадинов - Полковника

©Проспорт.бг
Петьо Костадинов - Полковника
Победата на ЦСКА 1948 над Пирин с 2:0 произведе много тъжна, много болезнена вест.

Най-продуктивната футболна школа в България за всички времена, игра мача на представителния си отбор във Втора лига с цели 5 чуждестранни полеви играчи в основния състав. Има още и ще има още. Същите бяха бити категорично от българи, част от които са родом именно от този регион.

Но много по-тягостно стана след изявлението на временния треньор на гостите от Благоевград Васил Петров, според когото: 

"Идеята на клуба е да станем сателит на Лестър. Видяха базата ни. Тя се надгражда. Правят се още три терена. Идеята е да се направи българо-английски тандем. Нашите момчета да ходят в Англия и оттам да идват в България. Ако паснем с треньор и ръководството, както е амбициозно, ще постигнем добри резултати."

Само по себе си всяко равнопоставено партньорство иска аплаузи. Но да имаш амбицията да си във васална позиция е не прекалено, а нищожно.

Мисля, че Благоевград следва да стане не сателит на Лестър, а Национален югозападен център за централизирана подготовка. В който с единна методика да се обучават и развиват най-добрите момчета от региона, а родните им клубове да имат право на първа опция за първи професионален договор, ако статутът им отговаря на тези изисквания. С възстановяване на пансионатното обучение. С постоянна преселекция. С постоянен централен медицински и методически контрол.  Поне на двете базови възрасти до 15 и до 17 години. На мнение съм още, че именно в подобно престурктуриране може да се намеси Български футболен съюз и да обезпечи подкрепа за около 70 човека, заедно с треньорите, медицинските екипи, рехабилитаторите и логистиците. Да привлече своите партньори.

Имаме не само исторически обстоятелства. Терените също са аргумент. Като добавим и свършената от Иво Андонов работа в Покровник.

Тогава децата от региона и  Благоевград ще бъдат отново онези уважавани и желани от всяка селекция орлета, а не проскубани прелетни гъски в меката на пакистанската миграция. Мечтата за паунд инкасо е точно толкова вярна, колкото базата на Лестър е по-добра от тази на Ботев Пловдив, например.

Огледайте се! Сами громим футбола. Сами се подлагаме на унижение.

А за финал е виновен Борислав Михайлов, или Българския футболен съюз.

ЗАБЕЛЕЖКА: Кратка информация за родните места на някои от основните 11 на ЦСКА 1948:
- Даниел Наумов - роден в Гоце Делчев;
- Богомил Дяков - Дупница;
- Венцислав Василев - Перник;
- Ивайло Климентов - Велинград;
- Милко Георгиев - Сандански;
- Янко Сандански -  Кресна;
- Антон Гущеров - Петрич...

Треньорите:

Старши Йордан Юруков - роден в Благоевград;
Помощник Крум Ловков - роден в Сатовча;
Доктор Мирчо Крайнов - Брежани.