БФС - Panem et circenses за плебса, над 20 милиона лева и постове за красивите

Публикувано на: 13.11.2019 12:31

Автор: Петьо Костадинов-Полковника

©Проспорт.бг
Петьо Костадинов- Полковника
Скърцах със зъби да замълча. Но публичното говорене ме кара да обърна внимание по същество.

Политическите системи и техният елит винаги са намирали как. Да накарат плебса да не губи фокус. Робите нямат шанс.

Преди има-няма едни 2000 години Ювенал го дефинира - "Хляб и зрелища" (panem et circenses). Техниките не са променени, единствено технологиите. Които достигнаха такова съвършенство, че попадат, като мозъчен имплант в прихванатите цели.

Ката ден няма по-важна тема от препирнята кой трябва да бъде президент на БФС. Докато просветна Балевски, Данчо се върна от предизборна политическа борба и напомни за Устава. И все така.

А нито един от говорещите, още по-малко от питащите не задава най-ясният и вечен въпрос - "Защо?"

Вече истински се съмнявам, че всички страни в зрелището едва ли си спомнят, а повечето едва ли и знаят за нормативния документ на БФС - "Визия за бъдещето 2018-2022". Една отлична разработка, която задава отговори.

Например.

1. Към 2018 година с футбол под 18 години у нас се занимават 23 627 момчета, над 18 - 19 701 мъже, момичета 897 и жени 285 в общо 546 клуба с членство в БФС.

2. Цел до 2022 година е в България с футбол да се занимават минимум 100 000 души (крайно недостатъчно и ще разберете защо).

3. БФС ще инвестира във футболна инфраструктура в цялата страна до 2022 година от собствения си бюджет 4 милиона евро, като към тях ще добави финансовите потоци от програмите на УЕФА и ФИФА. Уточнявам, че от УЕФА са 2 милиона евро.

4. 7 пъти увеличаване на броя на занимаващите се с футбол момичета и жени.

Няма да влизам в подробности, за да пояснявам как. Всеки преминал обучение в първи клас би трябвало да се е научил да срича. А все ще се намери кой да му пусне компютъра или телефона, за да изтегли документа, разгърнат модерно и разбираемо върху 75 страници.

Много е добър. Структурната вертикала на БФС е такава, че е във състояние да работи, без стрес, дори и да е налице възможност за оптимизиране. Стандартът на обезпчаването очевидно изнервя не само професионалистите, но и свикналите да надничат във всяко "канче" алчни политически субекти. Та говорим, само по едно направление, за повече от 20 милиона инвестиционни лева.

За да не затруднявам възприятията ви, водя към един много интересен, и като по правило терра инкогнита, за плямпащите на тема футбол. А именно уникално по своята опростена логика наблюдение на анализаторите в УЕФА.

Според европейската футболна централа, една нация, за да очаква в емоционално равновесие класиране на европейско или световно първенство, следва да е с население не по-малко от 18 000 000 души или не по-малко от 3 процента(!!!), от населението да са регистрирани футболисти.

Холандия, например, е със 7,2 процента, Белгия - 4,1, Гърция - 3,9...България - ...0,6 процента. Румъния е с 0,5, но пък за сметка на това с население от над 19 000 000.Ето защо, когато някой ми сочи кой колко голям бизнесмен бил или колко еди кой си бил най-подходящ за поста на президент на БФС, много бих искал да чуя не само колко е красив и богат, а каква точна е неговата визия и доколко изобщо познава процесите.

Защото, както съм споменавал, българският ЦАР ФУТБОЛ, със слаб или не национален отбор, е един от най-стегнатите данъкоплатци. Пък дори и всички 350 състезатели по щат в Първа лига да получават минимално изискуемата за професията брутна заплата от 1300 лева. Да не говорим за мощните социални послания на около 50 000 регистрирани състезатели.

И т.н.

Убеден съм, че има точно три организационни решения:

1. Спазва се Член 47
от Устава на Българския футболен съюз до провеждането на следващия редовен конгрес на БФС, т.е. - когато му дойде времето;

2. Изпълнителният комитет свиква следващата година извънредно Общо събрание (конгрес), но ограничава мандата на избраните за 2-годишен преходен период, до изпълнение или провал на приетата "Визия за бъдещето 2018-2022". Доколкото е в пълномощията на Общото събрание, то променя устава за допустима корекция в периода на мандата, с явно гласуване и обикновено мнозинство, при форсмажорни обстоятелства. Каквото обстоятелство, без съмнение, би било извънредно Общо събрание.

Има и трети
, но мисля, остро нерационален вариант. Да се стигне до Общо събрание по смисъла на Член 37, аления 1, точка 2, а именно "по искане на една трета от ФК-редовни членове на БФС."

NB: Българският футбол е с отлично позициониране в различните комисии и комитети на УЕФА и ФИФА, в системата за делегати в международните състезания, налице е подем в позициите на българското съдийство зад граница.

Опасявам се, че алчността на реваншистите може да срине до основи градената няколко петилетки. Една много добра база.