Поучително за Ивелин Попов и днешните подрастващи, история която не знаете

Публикувано на: 21.11.2019 13:32

Автор: Петьо Костадинов-Полковника

©levski.bg
Антони Здравков
Всички мълчат, за да не дразнят чувствителните легенди, но дори по-малко успял, довчерашният капитан на националния отбор Ивелин Попов има повече мачове за представителния тим на България от Христо Стоичков, доста повече от Златко Янков, Димитър Бербатов, Наско Сираков, Трифон Иванов, точно два пъти повече от Йордан Лечков, да не изреждам. Има голове колкото Красимир Балъков, повече от Стойчо Младенов.

С неговите 90 мача дели 5-о - 7 място с Мартин Петров и Димитър Пенев. Мартин и Ивелин имат 12 години в националния отбор, а Пената 11. А от тримата само Ивелин не е играл на голямо първенство.

Преди дни ви разказах накратко пътя на Ивелин Попов, който съм проследил лично от самото начало. Но умишлено пропуснах тогава една история, която е много поучителна, но към момента на раздялата не желаех да я добавям.

Малцина си спомнят, а за други е въпрос на умишлено къса памет, че скоро след като Левски привлече Попов, го отпрати в Левски-Раковски. По това време на стадион "Раковски"  пращаха отписаните. Броеше се, като сателитна база и клуб на Левски от "Герена", нещо което наскоро  Станислав Ангелов - Пелето промени за ужас на хората с интереси.

Стана така, че с влизането в пубертета, Ивелин изостана в растежа, беше слабичък. Именно на стадион "Раковски" беше първият сбор на първата селекция за национален отбор при родени 1987 година, бяха на около 15. Валери Начков ръководи този сбор. Пролетта на 2002 година.

Светослав Костадинов, халфът на Славия, беше повикан и не само този път и тази година, а Ивелин Попов не. Той седеше до бащата на Светослав, т.е. до мен и помня отлично, че го успокоявах и бях сигурен, че неговото време ще дойде. И ще дойде мощно. Припомних му, че по-големият му брат е едро и силно физически момче. Генетически и той няма да остане така. Да не губи надежда. Гледахме заедно, заедно си тръгнахме.

Човекът, който го върна в мача също е от поколения коньовичар. Т.е. - характер особен, по правило чепат. Ще спестя подробности, за да не става прекалено дълго, но сравнително скоро след тази случка Ивелин Попов бе върнат на "Герена" точно от този треньор, който бе току-що поел същата възраст там. Треньор, който и до днес е мой приятел. Какво сме си говори е все едно, какво сме умували няма значение. Той го върна, за да се случи всичко познато на хората до днес.

Този треньор се казва Антони Здравков.Разказвам всичко това, заради опита който натрупах почти три десетилетия. В пубертета, по правило 20 процента от момчетата закъсват сериозно, 50 процента след него изчезват от картата. Поради генна обособеност. Водеща до физически диспропорции и психически сривове.

Историята на Ивелин Попов сочи, че на най-добрите може да се пречи, но никой не може да ги спре.

Сред националите има още един със сходна съдба. Но е още рано да ви разказвам за него. Може би ще доживея и този спомен.