Той беше Полковник Професор Георги Христов. Вие от Deepthroating кои сте?

Публикувано на: 18.12.2019 12:22

Автор: Проспорт.бг

©Проспорт.бг
Петьо Костадинов- Полковника
Точно една година. Днес се навършва точно една година от кончината на Полковник Професор Георги Христов.

Не бях на погребението. Очаквахме поредната си внучка  и се подчиних на поверието да не ходя на погребение. А много исках. Почти половината ми живот по някакъв начин бе свързан с този трудно достижим някога ръководител на ЦСКА и на българския спорт.

Много се подразних, когато преди 12 месеца някои обявиха в заглавия, че е починал зетят на Добри  Джуров. Факт. Но във времена на безродност и неграмотност едва ли точно бракът на Професор Христов с Член кореспондент Професор Доктор Аксиния Джурова е съществен за един колос в структурирането, организацията и управлението на спорта. Човекът, който активира 48 вида спорт под шапката на ЦСКА. С около 16 000 обучаеми на ден. С Научен център, с модерно и подчинено на науката възстановяване и преследване на високо спортно майсторство, европейски и световни рекоди, титли от континентални и планетарни първенства, Олимпийски игри. Спортът ръководен така, че на Олимпиадата в Сеул само състезателите на България от ЦСКА имат повече титли и медали от държавата Франция.

Никога не съм си позволявал да скъся дистанцията до фамилиарна лигавост. Та той бе идол в гимнастиката, освен уважаван по света ръководител. Първият човек на планетата направил двойно салто в официално състезание.

Работихме заедно от средата до края на 90-те години. Пътувахме из страната, в Европа и по света, та чак до Япония. И навсякъде зад граница го посрещаха, като божество, с непознато за нашата калташка надменност уважение.

За последен път на живо се видяхме преди четири години. На едно коледно тържество на ОСК ЦСКА. Той имаше известни проблеми и имаше нужда от подкрепа. Държеше да не му личи и ме хвана под ръка. Говорехме си. Изглеждахме, като възрастният наставлява младия.

Когато подходихме към стълбите по посока залата, той се отдели от мен. Събра сили и се стегна. Млади състезатели бяха направили шпалир. Георги Калчев помогна да съблече горната си дреха в гардероб, а аз набързо осветлих малките кой е този човек. Беше вълнуващо да видя, че те, без някой да ги е карал започнаха да ръкопляскат, когато той се появи на стълбите, силно впечатлени от бързия ми разказ.

Ще спра дотук, защото Професорът следва да бъде изучаван, вероятно и за поколенията съхранен с издадена автобиография.

Но темата е другаде.

Исках да разкажа някои неща и снощи реших да си опресня паметта със статистически факти. Останах втрещен, че в глобалната мрежа в претенциозните територии на Уикипедия можеш да намериш файлове зе ненормалници, като Дим Дуков, за всички кифли на днешния ден, за всякакви палячовци, за Красен Кралев дори, но за Професор Георги Христов, най-големият ръководител не само на ЦСКА, на българския спорт изобщо – не. Няма файл в Уикипедия за него.


Професор Георги Христов и Професор Аксиния Джурова.

Професор Джурова е уникален историк, преподавател и човек. Учен от световен ранг. Но допускам, че би потвърдила.  Популярната история и нейните страници са конюктурно занимание. Поради тази зависимост, нейният съпруг и наш учител е в процес на заличаване.

На 27 май 2017 година съм писал по съвсем друг повод коментар под заглавие "Днес "Минети!" не е диалектна повелителна форма на "Минете!" А Deepthroating - техника за напреднали."

И съм обобщил:


"Изграждани в затворената система на военните училища, ние не можехме и да предположим, че около нас се моделира паралелен свят. На удобните слуги, на гъвкавите гръбнаци, на съвършените владетели на минетите. "Минети!" не е повелителна диалектна форма на правилноезичното "Минете!" Става дума за една от популярните жаргонни форми на фелацио, която днес има значително по-музикално звучене и популярност, като свирка."

Това последното може би не е на място. Професорът беше с безупречно възпитание, култура и комуникационна изтънченост.

Но простакът не би го разбрал. А той, простакът, диктува днес правилата и пише страниците на историята. Днес простакът коригира езика на Вазов.

ПОЧИВАЙ В МИР, ПРОФЕСОРЕ!

РЕЧНИК:

Deepthroating - дъбоко гърло. Техника за напреднали.