ЦСКА си върна шампион от хъб в Барселона

Публикувано на: 07.02.2020 20:55

Автор: Петьо Костадинов - Полковника

©Проспорт.бг
Роденият в София тим на ЦСКА направи впечатляващ трансфер в снежния петък на 7 февруари и върна в треньорския щаб Михаил Цоков.

Противно на несвързаното говорене на всякакви измислени герои, в България расте силно младо треньорско поколение, част от което безспорно е 32-годишният софиянец Михаил Цоков. Кратката справка за него може да предизвика смущения, а неучилите съзнателно професията да се почувстват унизени.

Дори ще пропуснем, че доскорошният първи помощник на Енгибар Енгибаров във Витоша Бистрица е преминавал обучение по програмата на Проспорт Медиа за достъп до водещи методики, в която Цоков бе водач на групите в Чарлтън и Фиорентина.

Визитката ме у потресаващо силна.

Треньор с УЕФА А лиценз едва на 32. Завършва и Спортен мениджмънт. Ще добавим магистърска програма по Спортна психология. Преминава три обучения във Футболната асоциация на Англия.

Михаил е помощник треньор-анализатор в първия отбор на Монтана и старши треньор в елитната група до 19 години на Монтана от 2014-а до 2016 година.

Създаването на ЦСКА 1948 му носи ново предизвикателство и той става помощник на Валентин Илиев в знаменитата битка в Областна група, за класиране в Трета лига, когато и става за първи път шампион с ЦСКА. През есенния полусезон Михаил Цоков бе първи помощник треньор в А група на Енгибар Енгибаров.

Идва и новата звезда в биографията. В момента Цоков е обучаем в треньорския хъб на Барселона, вече с преодоляна първа степен. Обучението продължава до лятото, а целта - преминаване и на следващите три нива.


Михаил Цоков с легендарния Сергей Балтача на обучение в Чарлтън.

През последните няколко години с Цоков бяха водени и разговори за занимания с научна работа в Националната спортна академия "Васил Левски", възпитаник на която е.

Талантливият треньор владее отлично говоримо и писмено, освен български, испански и английски език.

Без никакво съмнение ЦСКА направи отличен трансфер на млад специалист, който така и не е прекъсвал връзката си с клуба и много внимателно е проследявал събитията, след като напусна заедно с Валентин Илиев, но докато Илиев си намери веднага ангажимент, то неговите асистенти  Цоков и сегашният старши треньор Йордан Юруков, трябваше да почакат.

Аз със сигурност им желая успех. Наблюдавах тренировъчни сесии и мачове на ЦСКА в Турция и твърдя, че армейците показват как и са еталон. Останалите клубове да решават дали имат кохонес да вървят по този път.

Млади треньори, с буквално непознати българи, играят чакания от десетилетия футбол с родна марка.