Спрете нискочелите и неграмотни внушения за конфликт лекари-футболисти!

Публикувано на: 08.04.2020 14:07

Автор: Проспорт.бг

©Проспорт.бг
Петьо Костадинов-Полковника
Слушах говоренето с апломб, че един лекар струва повече от един футболист. Твърде удобно, но тежко неграмотно твърдение. Пък било то и част от нечий политически пасианс.

Противопоставянето на гилдиите, в системата на обществените отношения пък, е сигнал за остра криза на познанието и опасно ниска публична култура.

Не познавам експертно здравната система, която преобладаващо се финансира и от собствените ни отчисления. Не съм запознат и със системата на подготовка на медицински кадри.

Единствено ще отбележа това, което познавам отлично. Футболът.

Втората по мащаб на организирани структури, след системата на образованието и първа по пряко отношение към общественото физическо и психическо здраве е изградената и управлявана от Българския футболен съюз. Само регистрираните занимаващи се са около 60 000 души у нас. На всички възрасти. От деца в детските градини до професионални състезатели.Що се отнася до професионалните организации. Митовете, налагани от няколко клуба, нямат нищо общо с получаващите доходност по изискуемия минимум от правилниците и нищо друго. Няма да доказвам. Дума срещу дума. Това ми е професията. А и все едно. Професионалният футбол е на свободния пазар. Понятно или не, той се саморегулира. В партньорства, бюджети, стратегии.

Изключително важно за обществените кръгове, които не разбират нищо от комуникацията в организма български футбол и които градят лековато фобии към тази страст е да знаят, че българският професионален футбол, който е онази важна част от социалните послания и смисъл, който изгражда национално представителство, е един от устойчивите и много сериозни данъкоплатци в държавата. Включително със забележими отчисления за здравеопазването. Към което е насочен крайният резултат от организирания тренировъчен процес или създадени условия за масово включване. Купешки се нарича превенция.

Само преди дни министърът на спорта на Италия се опита да прави говорене, като човек с остра политическа инфекция и получи тежък отговор. Италианският футбол, освен мощните социални ангажименти към подрастващите, осигурява над 300 000 работни места, плаща 3 милиарда евро данъци и осигурява 2 процента от Брутния вътрешен продукт на страната.

Противопоставянето на лекарите, на учителите и други извънредно важни за бъдещето на България  професионални категории на футбола, е нискочела пропаганда. Залята обилно със сярната киселина на концентрирано стимулираната омраза, в иначе приемливо здравия и силен организъм на обществото в България.

ЗАБЕЛЕЖКА: Не заигравайте на тази писта! Водете си битката с фен клуба на "Винету" с други средства! Бъркате хекатомбите. Много сериозно при това.