Не така, господин министър на финансите!

Публикувано на: 21.04.2020 12:36

Автор: Петьо Костадинов-Полковника

©Проспорт.бг
Петьо Костадинов- Полковника
Слушам министър Горанов  и за пореден път не разбирам. Провокираха го с въпрос за Лудогорец и той с някаква визия на убеден бил посъветвал клубът да не участва в мярката 60 на 40. Имало питане и от други клубове.

Нека се разберем нещо! Лудогорец, Славия, Ботев Пд, ЦСКА 1948 и допускам още няколко клуба у нас са изрядни данъкоплатци. Организирани в най-силната форма по Търговския закон. Акционерни дружества. Кое точно ги изключва от мярката? Коя точно бизнес или морална норма?

Известно е, че никой нищо не подарява. Парите по мярката са кредитни. И правилно. Подкрепям това. От споменатите клубове, нито един не е зависим от продажба на билети. Бизнесът се упрявлява с други техники, при пълна прозрачност на доходите.

Делиорманци обявиха, че парите, които биха получили, ще дарят на бедни от региона. Един все по-оплетен в мъката си синдикален лидер се изцепи, че не било нормално и морално да вземат от нашите данъци, за да правят дарения. Кои данъци, объркан аркадаш? Те са платили повече данъци, отколкото ще получат на кредит. Но в онзи беден регион има толкова много хора, които нямат съвършено никакъв шанс пред която и да било банка до 1500 безлихвени лева на месец. Още веднъж  подкрепата по марка 60 на 40 е кредитна. Т.е. съответният субект ще връща дарените пари в държавния бюджет. Нима има нещо несоциално и неморално в такава маневра!

Да му пресметна ли на синдикалния спец колко е месечният данъчен сбор при доход от 40 000 евро. И който влиза в хазната на всяко 25-о число на месеца. Предстои същото в петък, поради очевадна календарна причина.

Славия се държи над вода с уникална финансова дисциплина. ЦСКА 1948 - със свирепа финансова дисциплина и екипно отношение към техниката за намаляване на щетите.

И накрая. По-точен ли е за бюджета подходът на клуба от Гълъбово, например. Който прати всички в ръцете на държавната социална система.Въпрос на принцип. Въпрос на ясен принцип е да се отбележи какво е участието на българския футбол в бюджета на републиката. Какъв е делът на участие на съответните футболни клубове с изрядна финансова и данъчна дисциплина. Кое точно елиминира, например  Славия от системата, при над 100 служители в клуба. По националните критерии това е клуб далеко над определението за малки и средни предприятия.

Мисля, че е добре да се фокусирате в микрокредитите в подкрепа на МСП, както и да хващате лъжата сред големите, но не и да се занимавате с рестрикции на български икономически субекти в отлично финансово здраве и безупречна данъчна репутация. С ясни социални ангажименти към подрастващите на България.