17 март. Из епопеята на збравените ...

Публикувано на: 16.03.2022 18:40

Автор: Проспорт.бг

©Проспорт.бг
Капитаните Греъм Сунес и Георги Димитров-Джеки.
Георги Велинов, Красимир Безински, Георги Илиев, Георги Димитров, Динко Димитров, Радослав Здравков, Методи Томанов, Пламен Марков, Стойчо Младенов, Цветан Йончев и Спас Джевизов е съставът на легендарната единадесеторка стартирала битка към безсмъртието срещу Брюс Гробелар, Фил Нийл, Марк Лоъренсън, Алън Кенеди, Фил Томпсън, Грейм Сунес, Сами Лий, Тери Макдермот, Рони Уилън, Кени Далглиш и Йън Ръш. ЦСКА срещу действащия европейски шампион Ливърпул.

За българските армейци на терена ще влязат още Никола Велков с ключово участие и легендата от детронирането на европейския шампион Нотингам Форест - Ружин Керимов. Боб Пейсли, в опит за обрат, ще използва Крейг Джонсън и Дейвид Джонсън.

   lfcineurope.com

Гол в 78-ата минута на Стойчо Младенов вкара мача в продължение, а в 101-ата отново той постави кръст на легендарния тим от "Анфийлд". Почти невъзможно е да не се усеща вибрацията от нова време само от споменаването на имената на Сунес, Лий, Макдермот, Уилън, Далглиш, Ръш. Наказателен отряд.


   lfcineurope.com

Но в студената и снежна вечер на 17 март 1982 година "кралят" бе детрониран.

Стадионът пламна в самоделни факли. Движението на транспорта по Орлов мост, включително за тогавашния трамвай - застина.

Европа отдаде чест и нарече ЦСКА "убиец на гиганти".

Почти всичко е казано.

Единствено се мълчи от палачите на "убиеца на гиганти". Че сътвориха издание с провинциална култура, в което капитанът в този мач Георги Димитров, Мето Томанов, Ради Здравков и Спас Джевизов не съществуват. Забравен в Търново стои ненатрапчивият Кольо Велков. Дойстойни за ЦСКА те бяха...