Държавен мързел убива леката атлетика и българския спорт

Публикувано на: 18.03.2022 11:14

Автор: Петьо Костадинов - Полковника

©Проспорт.бг
Великите Йорданка Донкова и Георги Димитров.
Григорий Педан, Камен Ганчев и Любен Дончев начертаха пътя на българската лека атлетика през 1924 година.

Иванка Христова, Христо Марков, Йорданка Донкова, Стефка Костадинова, Тереза Маринова, Йорданка Благоева, мария Вергова-Петкова, Антоанета Тодорова-Селенска, Людмила Жечева-Андонова, Анелия Нунева, Атанас Търев, Евгени Игнатов, Николай Антонов, Николина Щерева, Петър Петров, Светла Златева, Радослав Димитров, Тотка Петрова, Цветанка Христова, Янко Братанов, Светла Димитрова, Венелина Венева, Ваня Стамболова, Даниела Георгиева, Ивет Лалова ...

Произволно да погледнем Йорданка Донкова. За 2 години подобрява цели 5 пъти световния рекорд на 100 метра с препятствия и слиза до умопомрачителните 12,21 секунди. Тотален шампион.

От днес до 20 март, в Белград светът ще види планетарния шампионат по лека атлетика в зала. Бълграия ще участва точно с един състезател - скачачката Мирела Демирева.

Имаме двама-трима с травми. Но имаме и отчайващо отдалечеване от най-добрите и смазваща невъзможност да покрием нормативите. А в леката атлетика никой никого не може да излъже.


Мирела Демирева

Много евтино ще бъде да се хвърля вина върху Българската федерация по лека атлетика, така както за пакет пуканки предтелевизора се стимулират конфликти във футбола.

Но е сигурно, че отсъствието на смислена държавна политика за спорта, концентрация на останалите сили в него и без пробуждането и активно поведение на Българския олимпийски комитет - не ни чака не само нищо добро във високото спортно майсторство, но ще закрием дори познанието за съществуването на спортовете в историята на българския бит и десетките олимпийски, световни и европейски върхове.

В подкрепа на големия, но недолюбван заради чешитлък треньор, Георги Димитров, ще се съглася, че закриването на Съюза за физическа култура и спорт отрови и умъртви системността, общата амбиция и културата в българския спорт. Неговия безусловен и неоспорим овторитет пред света.

Президентът на Европейската федерация по лека атлетика е българин. Отличен дипломат и функционер Добри Карамаринов. Но е твърде мързеливо да очакваме, че някой ще ни реши вътрешната бъркотия, така както очакваме някой чиновник от Брюксел да вдигне икономическия и социален статус на България.

ЕТО СТАНДАРТА НА ОТДАЛЕЧЕВАЩИТЕ СЕ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ СЪСТЕЗАТЕЛИ НОРМАТИВНИ ГРАНИЦИ: