Да пошумим за световната шампионка на дълъг скок Пламена Миткова! Тя е тук.

Публикувано на: 06.08.2022 14:12

Автор: Петьо Костадинов - Полковника

©Проспорт.бг
Пламена Миткова
Все някак българската общественост научи, че  Пламена Миткова е спечелила световна титла на дълъг скок на световно първенство до 20 години, макар и тя все още на 17. Дори почти всички я обявиха без да посочат резултат.

А знаете ли, че в цялата пропусната информация за българката има ключ към надеждата. Към надеждата за самочувствие на нацията. Не само защото тя съвсем нормално, като силен спортист, мечтае за Олимпиадата в Париж подир две години. Но и затова, че върви по възходяща линия и точно преди година оглавяваше световната ранглиста за девойки с доста по-слаб резултат. Тогава момичето от Локомотив Пловдив имаше лично постижение от 6,36 метра. Докато сега в Колумбия победи с 6,66 метра.Знаете ли, че извънземната Хайке Дрехслер поставя първи европейски рекорд за жени с 6,99 метра с попътен вятър 1,9 м/сек и по-късно достига до почти немислимите за жени 7,78.


Великата Хайке Дрехслер

Ще ви кажа и още нещо. Че по нормативите за учестие в европейски е световни първенства за жени през 2022 година, Пламена е на 13 (6,79) от континентални и на 14 (6,80) от световни шампионати. И на 34 сантиметра от националния рекорд за жени на Силивя Христова- Монева.


Треньорът Ивайло Русинов и Пламена Миткова

Много се надявам, че след безобразията на Василев, Министерството на младежта и спорта ще се концентрира и ще подкрепи по специална програма талантливата българка и нейния треньор Ивайло Русинов, както и ще колаборира целево с Българската федерация по лека атлетика именно защото Париж идва. А тя видимо върви без спадове в стъпките на високото спортно майсторство.