"Васил Левски", "Артемио Франки", "Пиер Луиджи Пенцо" ... и парите за тях

Публикувано на: 30.03.2023 12:18

Автор: Проспорт.бг

©Sportal.bg
Йордан Лечков
В известна степен е странно, че публиката прие с изненада репликата на пЙордан Лечков, че Националният стадион "Васил Левски" не отговаря на нито едно изискване на УЕФА и вече не е възможно да се играе на него от националния отблор на България.

Години наред беше обществена тайна, че за всеки мач се искаше специално разрешение, което заради сиромашкото ни битие бе давано.

Дотук стадионът в Разград спасява положението. Не съм запознат с проекта на "Колежа", но дано са изпълнили всички допълнителни технически изисквания, за да бъде възможно да се играе и в Пловдив.Национален стадион "Васил Левски"

Липсата на нарочен национален стадион не е кой знае каква драма. Велики сили, а и не само, във футбола отдавна практикуват домакинства на стилни клубни стадиони. Освен това, в развития свят, най-често тези съоръжения са общински, за да се подкрепи издръжката и поддържката им.

Стои обаче и любопитна тема. От десетилетия политическата власт е информирана за проблема у нас.


Стадион "Артемио Франки" във Флоренция

Тези дни, Европейската комисия блокира Плана за възстановяване на Италия, който е за претенция от 190 милиарда евро. Сумата не бива да стресира, доколкото италианската икономика е трета в Европа и осма в света. Тя понесе чудовищни поражения от тоталните ограничения при пандемияута от COVID-19. Преди пандемията Италия бе с брутен продукт около 2,4 трилиона евро, докато сега е под 2.


Стадион "Пиер Луиджи Пенцо" във Венеция.

Но любопитен детайл е, че в плана са изискани средства за пълното реновиране на строения през 1930 година легендарен стадион "Артемио Франки" във Флоренция, както и на особено ситуирания и отлично познат стадион "Пиер Луиджи Пенцо" във Венеция.

И тук изниква незабавно въпросът - вписана ли е изобщо тази или сходна тема в писания и брисан План за възстановяване, внесен от българското правителство, което продължаваше промяната от неясно какво, но ясно как.