Министерството на спорта съдружник ли е или модерен търговски хъб

Публикувано на: 01.04.2023 15:16

Автор: Петьо Костадинов-Полковника

©Проспорт.бг
Чета популярен спортен уебсайт тази сутрин, който препечатва придворен вестник, в който четем категоричност по повод обгрижването на търговския трик от Ловеч, цитирам: "...но първо трябва да бъде входиран за одобрение в Министерството на спорта, което е съдружник в дружеството "Българска армия имоти"..."

Все пък е 1 април. Ще го приема, като форма на нелепа шега. Няма да се държа и назидателно към автора, защото динамиката и натискът върху младите колеги е толкова силен, че те и при мощна мотивация едва ли биха се справили, без помощ с някои опорни точки в Търговския закон, законите и правилата на публичното управление на държавните търговски дружества, или такива учредени по правилата на публично-частните партньорства. Допускам, че идва сложна за ментално смилане позицията на институциите на държавно управление и съдържанието на обобщената за министерствата функция принципал.

Но грешката е и повод за размисъл. Дали всъщност Министерството на младежта и спорта не е търговски хъб, към който неслучайно има толкова страст за власт. Лечева вкара много ред, дори твърде успешно продължи темата за нов стадион. Вярно, твърде малка държава и специално общество сме, за да не знаем "туй-онуй". Но щом е за стадион, ще замълчим.
Във връзка с идеята за търговски хъб в Спортанат палата, помня последните министерски дни на тежко гелосания ръководител, който сега раздава партийни чантички преди вота, като ром крадени парфюми пред Кауфланд. Къде празни, къде с палка салам, лютеница, кашкавал и вафли.

Чета за каузата на Кралев бюджетът за спорт да бъде 300 милиона. При 100 сега (включително за второто направление - младежкото). В неговата кауза не схванах колко точно са в младежката част. Проектантската кауза също стои комуникативно мощно, като сдпортна зала със старт-финална система за 240 000 лева, при достатъчни 10 пъти по-малко. И т.н., и т.н...От казаното водя към молба за съвет! Как да вплетем каузатата да не се краде, като от еврофондове за исторически център!? На София.

Може и да е грешка, но метафората "Министерството на спорта - съдружник ..." стои доста ... достоверно.

NB: Очаквам с неукротимо вълнение рязането на лентата в село Токачка, след ремонт на теренчо от около 800 квадратни метра за около половин милион лева по заповедта пропита от гел и аромати. От Средец (някога Грудово), за още толкова средства на данъкоплатеца, но при вълнуваща себестойност ... И други едни "бизнес партньорства". Извън регулаторните и законни принципи на управление. На политическата власт в държавните дружества или стари другарски юридически субекти...

БИЗНЕСЪТ С ВЛАСТ Е ВЛАСТ! НЯКОИ ТВЪРДЯТ, ЧЕ Е СЪБИРАТЕЛНИЯ ОБРАЗ НА МАФИЯТА.

ПРИПОМНЯМ СЪСТОЯНИЕТО НА ИГРИЩЕТО В СЕЛО ТОКАЧКА (С 250 ЖИТЕЛИ), ЗА РЕНОВИРАНЕТО НА КОЕТО БЯХА ОТДЕЛЕНИ БЛИЗО 500 000 ЛЕВА СЪС ЗАПОВЕД: