Наско е собственик, в ЦСКА имахме пазител

Публикувано на: 12.04.2023 22:03

Автор: Петьо Костадинов-Полковника

©Проспорт.бг
Наско Сираков
Разбира се, че Наско Сираков е собственик, а не стражар на акциите. Има закони, които е здравословно да се спазват. Защото почти всеки поотделно трудно би се разделил с лично пакетче дъвки, но опъва сакъза с аматьорски заключения и тъпоумия.

Левски обаче да си се оправя. Ще ви разкажа краткта версия, когато действително имаше човек, който макар и собственик в Търговския регистър си беше същински пазител на акции. На когото се доверихме сякаш ва банк, но той игра честно и точно.

Първият собственик, от групата която беше инициатор и лидер в учредяването на ЦСКА 1948, беше Люсиен Иванов. На 99,99,99% от хората във футбола той не говори нищо.

На 18 юли сутринта, под душа се опитвах да измисля, кого да поканим за Председател на сдружението, което щяхме да учредим следващия ден, на 19 юли. 2016 година. Събитията от 4 юли и хашлашкото умъртвяване на ЦСКА за нас бе знак да действаме, противно на правителствената директива, подкрепата от БФС и всички формални маймунджелъци по пътя за София на бандата с навуща и цървули.

Пуснах студена вода върху главата и доста бързо ме осени кой да бъде председател. Два часа по-късно вече бяхме заедно в ресторанта с днешнато име La Catedralle, тогава бе с друго название, на гърба на Храм-паметник "Алексанъдр Невски".
Предложих на групата Бригаден Генерал Доктор на военните науки Иван Мечков за Председател. Председател на Съюза на парашутистите в България, Председател на Българската военно-полицейска организация Заместник-председател на Конфедерацията на обществените организации от сигурността и отбраната, Член на ръководството на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, бивш военен и военно-въздушен аташе в Рим, член на ръководството на фен сдружението "ЦСКА завинаги". Всички приеха. В кратка версия - звъннах на Иван и той прие. Скоро, на втората среща, подир обяд, беше при нас.

Още нямахме Устав, но Генерал Мечков реагира светкавично и върху отлична "сламка" за няма час имахме свой.

Бях сигурен, че след като учредим, при отпуск на съда, дежурният съдия няма да бъде сговорчив. Например - няма да сме му симпатични. Това упражнение вече го бях играл. Но предложих на Димитър Ангелов (Дучето), още на сутрешната сбирка да звънне на Васил Божков. Сетих се, че там беше регистрирано Акционерно дружество във връзка с отлично разработения оздравителния план и с него ще успеем да подадем молба и направим регистрация в Зоналния съвет на БФС за участие в първенството на Областна група. Разбрахме се по мъжки да мълчим докато не минем процедурата. А имаше почти 10 дни до влизане в БФС.


Бригаден генерал Иван Мечков и Люсиен Иванов (с очилата).

С Васил Божков се познавах, но от години нямах активни отношения и Дучето звънна. Божков му каза да идем на следващия ден рано сутринта  на "Московска", защото ще пътува. Щял да ни помогне. На срещата дойде, поздрави, запозна се с хората, които не познаваше, накратко обясни, че не желае да се занимава с футбол и не ни продава дружеството, а ни го подарява. Нещо повече, не желае да му връщаме напълно внесения капитал. А това вече беше топ бонус.

Излезе въпросът на кого да бъдат джиросани акциите. И какъв да бъде състава на управленските органи. Тогава всички, сякаш много бързо, се консулидираха около идеята акциите да бъдат джиросани на Люсиен Иванов. Аз го видях за първи път предния ден. Единствено него не познавах. Представиха го, като много точен човек, който няма да ни подведе. Докато бъде регистрирано Сдружение ПФК ЦСКА 1948, на което да бъдат джиросани акциите и то да стане пълноправен и 100-процентов собственик на акционерното дружество.

Всичко се случи точно както го предвиждахме. Дежурният съдия се направи на ударен от слънцето, но ние тихо държахме асо пика в ръкава и свалихме картите, когато беше късно за реакция. Още известно време мина, докато Сдружението на феновете, учредено на 19 юли 2016 година, с начало на учредителното събрание 19.48 часа, бъде регистрирано и вписано.

Люсиен изпълни точно поетия ангажимент и когато всичко бе готово, джироса акциите на сдружението. Което и до днес е 100-процентов собственик на Акционерно дружество "Централен спортен клуб на армията 1948".

Та има и такъв случай в елита.

В Левски. До джиросване другиму, Наско Сираков е собственик. Всичко друго са брътвежи на неграмотност. Законите не се занимават с критериите за морал на обособени групи от хора. А със собствените си норми.