България е пред Турция за селектирането на Баки Сезай, бивш играч на ЦСКА 1948

Публикувано на: 16.04.2023 11:50

Автор: Петьо Костадинов-Полковника

©Проспорт.бг
Баки Сезай
Вероятно помните, че преди три години, през март,  се затворихме в домовете си, заради Пандемията и мощната заливка със страх от Апокалипсис.

Тогава, дори нетренирал повече от 20 години, с достойни 100 килограма лично тегло се захванах да предизвиквам децата от отбора на Мартин Герговски в ЦСКА 1948. Показвах доста сносно различни упражнения, давах съвети, а те изпращаха виедоотговори със същите или други от затворения тренировъчен процес.


Мартин Герговски.


Баки, като състезател на ЦСКА 1948 с баща си, на мач на Галатасайрай.


За мен беше много заразително, децата ентусиазирани.

Пандемията разруши много, отне много от нормалност. Разруши и отбора на Марти. А Герговски беше така ентусиазиран, особено след като премина и обучение в Ливърпул по безплатната програмата на Агенция Проспорт медиа за достъп на млади треньори до водещи методики.

Подир всичко, едно от децата, което се включваше в предизвикателствата ми - Баки Сезай Ахмед, се оказа в истанбулската академия Башакшехир. У нас е малко известно, че този футболен център е еталон при работата с подрастващи, а настоящия шампионат при децата, родени 2009 година, стана шампион на 18-милионния Истанбул, пред академии, като Галатасарай, Бешикташ, Фенербахче, Касъмпаша ... Географски, като разстояние, дали в София или в Истанбул, за детето от Черноочене е все едно. Говори и двата езика. Но ...Миналия петък, Башакшехир се изправи на осминфинал за рупубликанско първенство срещу старите познайници от Бешикташ. Поведе с гол от асистенция на Баки, но последните пет минути дойде време за намеса в полза на гранда, след като не бе отсъдена дузпа за Башакшехир за игра с ръка на противника. Бонусите за Бешикташ бяха дадени набързо и и резултатът обърнат победно до 2:1.

На мача присъстваше и селекционера на Турция за възрастта. Роденият през 2009 година халф е в неговия радар от година и клубът е предупреден за това.

Но в кратка версия е предепруден и селекционерският екип на Българския футболен съюз  преди година(Емил Костадинов и Йордан Лечков са играли дза турски грандове и имат свои канали  за информацияй), който следи повече изкъсо ситуацията, изявите на тийнеджъра с два хода предимство. Баки все още няма турски паспорт. Желанието на играча и семейството е да играе за България, ако бъде оценен за стандарт национален отбор. И всичко това при положение, че семейството на Баки показа огромна съпричастност към трагедията от земетресенията в Република Турция и самостоятелно организира благотворителни мисии за пострадалите.

Ето избрани моменти от 14 април за изявите на Баки срещу Бешикташ:Скоро ще разберем. Годините имат това незабежимо да качество, да се изнизват тихо.

Припомням какъв съвет съм дал на детето, с което се гордея, за упражнението му на домашната тераса в Черноочене ва началото на април преди 3 години:

КОМЕНТАР НА ПОЛКОВНИКА: Видимо бързи крачета, видимо го можеш. Опитай при движението назад да се ориентираш по инстинкт за разположението на предметите, защото в истинската играта често няма да имаш време да се обърнеш. И нещо изключително важно. Всяко упражнение се изпълнява с максимално усилие до последната крачка. Като за фотофиниш при спринтьорите. Втората част от упражнението във видеото е с много неточности и липса на пълна концентрация. Финиширай все едно ще пипнеш минарето на джамията пред теб! Смело напред!

ВЪЗРАСТНИЯТ ЧОВЕК ГОВОРЕШЕ И ВЪРШЕШЕ ЕДНИ ТАКИВА ТОГАВА: