От Дрен до Враца няма каца. С мед. А СОС!

Публикувано на: 16.04.2023 14:02

Автор: Петьо Костадинов-Полковника

©Проспорт.бг
Петьо Костадинов-Полковника
Докато сте посветени на Възкресението, аз ще взема да събера 2 плюс 2, та след като излезете от религиозна нирвана да помислите.

1. През фувруари врачанският "Конкурент"  публикува с доста нестабилен стил на поднасяне следния текст:

Родители на деца от школата на Ботев /Вр/ се оплакаха от предстоящото ново увеличение на таксата, срещу която талантите имат честта и привилегията да тренират и да защитават реномето на клуба в официални мачове.

Публикуваме без редакторска намеса техните въпроси:

„Възмутени сме от решението на ДЮШ Ботев Враца за ново увеличение на таксите на децата. От 30 лв. искат да ги вдигат на 50 лв.. Само преди 2 години таксата беше 10 лева, след това я направиха 20, а от миналата година стана 30 лв. Всички родители на деца от школата искаме обяснение и гласност, защото ние си плащаме и екипировки, и обувки, и всичко плюс това децата през зимата да тренират на студ и дъжд, дори и сняг, т .е. условията са на аматьорско ниво.

Къде е Клуба, къде е община Враца и програмата на БФС за развитието на ДЮШ.

Само един мъжки отбор се спонсорира, всичко останало е на самоиздръжка, после искаме таланти, искаме школата да работи.

Как?

Това ли е пътят , всичко да плащат родителите“, питат родителите управата на клуба чрез „Конкурент“.


2. Тече тиха, но ясна за всички кампания за нов декларативен отказ от право на глас на евентуалине извънреден конгрес на БФС, на малки клубове, членове на Българския футболен съюз. По познатата схема за представителство от още по-позната и хпровалила се адвокатска кантора. Та опитващите преврат да имат по-добре преброени гаранции за глас. Робството е ментално състояние. Чух страстноседмично, че от SOS Дрен също взели, че сложили параф. Без да влизам в бодробности, за разлика от SOS селищата, тяхната тяхната постъпка си е класически вариант на СОС (тълкуванието оставям на вас).

Тези две теми проектират до детайл обърканата нагласа у нас да градим. Еволюираме. И вековната страст друг да плати сметката. Друг да ни мре за свободата. И ако има как - свободия, без да ни закачат...НАЙ-НАПРЕД КЪМ ВРАЧАНИ, МАКАР ТАКА ПОДНЕСЕН ТЕКСТЪТ ДА НОСИ СЪМНЕНИЯ ЗА РОДИТЕЛСКИ АКТИВ, А ИНДИВИДУАЛНА АКЦИЯ, ПОД ЗАСЛОНА НА МЪЛЧАНИЕТО.

1. Авторът очевадно е без познание на процесите и понятията. Когато отивате и водите доброволно детето си в ДЮШ на произволен клуб (не само във Враца), се запознавате с цената на неговото обучение и членство/картотека със статут на аматьор. И имате пълната свобода да изберете. Полезно четиво е "Правилник за статута на футболистите". В противен случай детето може да се подготвя и състезава (вероятно безплатно), за спорта футбол в махалата или училищния двор. За децата от социално слаби семейства, но преминали през селекционен тест - молба до клуба за намаляване или отмяна на таксата.

2. Ако детето ви е селектирано от футболна академия (а у нас те се броят с пръстите на едната ръка), т.е. попада в условията на затворен цикъл на спортно-техническо обучение, битово обезпечаване и образование, то тогава също и незадължително безплатно, имате избор. Да се съгласите или не. Или да изчакате в махалата и в училищния двор.

3. В условията на ужасяаващо състояние на икономиката, а за възможностите на Враца - съвсем, е силно непремислено да се търси друг да плати сметката. Съвсем не е вярно, че издържате всичко. Ботев е един от малкото клубове, който развива три отбора в условията на мъжко състезание. И към момента можем да твърдим, че със сигурност е произвел по спортно-технически път отличен талант. Засега минимум един. За тази област, с нейната демографска структура и този клуб - това е гросмайсторски резултат. Ще припомня, че Ботев не беше в професионалния футбол. И сметката беше много по-възможна и приемлива. Но същата общественост мечтаеше да си върне спомена от великите мачове на стадион "Христо Ботев".

4. Познавам отлично процеса и твърдя, че обучението и обезпечаването на състезанията на подрастващите са дело трудно не само във Враца, но на практика - навсякъде. Сиромашията не може да бъде убита с трупане на дълг. Знам, че няма да ви успокои, но ще ви предложа да погледнете цените за обучение на час или пък 45 минути, за начинаещи. На съвсем стандартна школа по китара (скъпите намерете сами), цитирам без никаква редакторска намеса и ви насочваем към оригинала с активен линк в началото:

Обучение, при което продължителността на всеки урок е 60 мин. /1 астрономически час/
  и  обучение с продължителност на урока в рамките на 45 мин. /1 учебен час/
 
Цени вариант 1 / продължителност на урока 60 минути - 1 астрономически час/: (отнася се за китара, бас китара, пиано, пеене, барабани, саксофон, флейта, народно пеене)
Регулярната цена при еднократно заплащане цената на един урок е 35.00 лева
Едномсечното обучение в зависимост от целите на съответния ученик се провежда в рамките на:
- при предварително заплащане на  4 урока месечно - 120 лева
- при предварително заплащане на 8 урока месечно - 240.00 лева

Цени вариант 2 / продължителност на урока 45 минути - 1 учебен час:  (отнася се за китара, бас китара, пиано, пеене, народно пеене)
Регулярната цена при еднократно заплащане цената на един урок е  30 лева.
Едномсечното обучение в зависимост от целите на съответния ученик се провежда в рамките на:
- при предварително заплащане на  4 урока месечно - 112 лева
- при предварително заплащане на 8 урока месечно - 224 лева

ПО ВТОРА ТОЧКА, ВКЛЮЧИТЕЛНО ДРЕН.


Докажете ми, че не съм прав в твърдението, че СОС! Не ми е толкова важно. Така или иначе сте се облели в слуз на голо, погълнали най-малко 8 000 (допускам, последни от това място). Но е трудно да се гради сред илоти. Вярващи във вековния си статут илоти.

Ако някой от вас мечтае свобада - да върви срещу вятъра! Там охлюви спътници няма...А тези, които ви склоняват с омайващи приказки и обещания да подписвате декларация, дори черупка не могат да закрепят на себе си. Изборът е ваш.

Но да вървите подир плампянето на човек, който получи диплома за средно образование (повтарям получи), на 25-годишна възраст, подир това за бакалаварска степен с фотосесии значи, че сте приключили. Не го мислете! Подписвайте се! Така или иначе некрологът ви е в готов файл. Ноевската Бундеслига ви чака. И турнира на богатите клубове...

ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Каца няма. Няма и мед. Преди кацата се започва с кошерите и пчеличките. За търтеи местата са ограничени. На кошер по един. А там където само търтей се излежава, пчелите няма да се върнат и след декларация.