ФК Национал предизвика ФИФА и БФС

Публикувано на: 16.04.2023 17:02

Автор: Петьо Костадинов-Полковника

©Проспорт.бг
Признавам, че се впечатлявам непрекъснато на резултатите от надменната самонадеяност и показна безпардонност. Не за първи път, не е първи случай.

Преди около час от Национал се похвалиха с подпис на изключително талантливия Кристиян Горянов със словенска агенция и съответната придружителна тирада за развитие и възможности за ъпдейт на потенциала.

Но така, както имат самочувствието да предявяват претенции към работата на Българския футболен съюз, включително неконструктивни на техни представители по време на работни конференции, така би трябвало да демонстрират поне базова подготовка и познания за посоката, в която са поели.Защото, ако договорът със словенските колеги е това, за което се хвалят, то е налице брутално нарушение на правилата на ФИФА за защита на подрастващите. А именно подпис не по-рано от половин година преди професионалната възраст за съответната страна, от която е играчът или в която ще бъде нает. У нас тя е 16 години. Още веднъж - 16 години.

В Англия дори покачиха на 17. Но ние сме у нас. Та изключително талантливият Кристиян и неговите родители/настойник/настойници, са подведени защото той е роден на 10 декември 2008 година. Математиката е елементарна, детето е все още на 14, а отсрещната страна има право на действие, за което пише Национал в похвалния си текст (не познаваме договора черно на бяло, но се опитваме да проявим капка доверие), на 10 май догодина. Повтарям - словенската агенция има право да подпише договор за представителство с играча и задължително на негов настойник на 10 май 2024 година.Макар и член на ръководството на Българската асоциация на футболните агенти, няма да дам сигнал другаде. Да не говорим, че съм член и на работната група на Европейската асоциация на футболните агенти имeнно по правилата, които коментираме и които внесохме в Изпълкома на ФИФА още преди Пандемията, голяма част от които вече са в сила. От 20 февруари пък съм от едва 300 в света автоматично пререгистрирани от ФИФА. Но не желая да има нездрави тълкувания за лични интереси.

Правилата важат за всички. Както за агенти, така и за клубове. Оставям на Българския футболен съюз да прецени нормативната съобразност на това действие. Съжалявам, но нашата професия не е да си пием бирата, а да се грижим за коректността в ангажиментите. Не само на състезателите.

От дългогодишния си опит знам със сигурност, че самонадеяната надменност неизбежно води до забиващ водовъртеж, непреодолима дълбочина или среща с несговорчива акула...

Прилагам обработен текст на правилото, за да е по-лесно смилаем:

5. Minors

The new regulations provide that an agent can only approach and enter into a representation contract, provided they have the written consent of their guardian, no earlier than 6 months before the minor reaches the age where they may sign their first professional contract in accordance with the law applicable in the country or territory where the minor will be employed ...

NB: Спасението сега е страстно, след Страстната седмица, да се подпише друг договор. Например за обучение на Горянов по словенски език, с оглед вродения му интерес към славянските езици.


Христос воскресе!