Словенската агенция настъпи мотиката!

Публикувано на: 17.04.2023 01:51

Автор: Петьо Костадинов-Полковника

©Проспорт.бг
Петьо Костадинов-Полковника
Колегата с лиценз за коучинг и деректорска позиция в кариерен център в Словения пропуска силно значимия факт, че България не се намира в Екваториална Африка и кадрите и не са завършвали тропическо училище! Изложението на Елвис Басанович най-вероятно ще предизвика директан комуникация с ФИФА, ако не измисли нещо по-смислено... Като например, че е било страстноседмична шега.

Припомням, че Футболен клуб Национал се похвали, че е националният състезател Кристиян Горянов е подписал договор със словенската мениджърска агенция Pro Transfer. След тази информация реaгарих не само, като член на ръководстовот на Българската асоциация на футболните агенти и член на работната група по правилата на Европейската асоциация на футболните агенти, но и като пререгистриран агент от ФИФА на 20 февруари статут, който нося повече от 2 десетилетия. Още повече, че контактът с родителите и играча е извършен повече от година по-рано от позволеното. А на тях им е позволено след 10 май 2024 година. В момента младият състезател е едва на 14. ЗАБРАНЕНО! По-долу цитирам защо.

Въпросният Басанович е дал изявление пред Спортла.бг, което препечатвам буква по буква и което още веднъж сочи, че тези хора се подиграват с правилата и най-вероятно ще им се наложи да си платят за своеволието. Защото не вярвам ФИФА, която прие на 16 декември 2022 година какво да се случва ще се отнесе с ентусиазъм към договара, само защото Президентът на УЕФА е словенецът Александър Чеферин и България го подкрепи. Цитирам Басанович:

"Категорично искам да подчертая, че договорът, който подписахме с Кристиян и родителите му не е за представителство. Ние сме добре запознати с правилата в България и ФИФА, както и с местните закони, които напълно спазваме. Все пак, имайте предвид, че нашата агенция не предоставя само представителни услуги на своите клиенти, но и други такива като, но не само, коучинг, маркетингови услуги и други. Аз самият притежавам лиценз за коучинг и работех като директор на кариерен център към Приморския университет в Словения. Ето защо, поради нашия опит в областта ние, заедно с родителите на Кристиян, сключихме договор за предоставяне на коучинг и маркетингови услуги за Кристиян. Кристиян и родителите му вярват, че личностното развитие и умственото израстване са толкова важни, колкото и развитието на футболния терен".

Сега на господина, който категорично подчертава ще ПОДЧЕРТАЯ КАТЕГОРИЧНО, че изявлението му е подигравка и ще му напомня кратко, цитирам: "... Agents are prohibited from approaching a minor and/or his legal guardian any earlier than six months before the minor reaches the age where they may sign their first professional contract in accordance with the law applicable in the territory..."

ПРЕВЕЖДАМ: "... На агентите е ЗАБРАНЕНО да се обръщат към непълнолетно лице и/или неговия законен настойник по-рано от шест месеца преди непълнолетният да навърши възрастта, на която може да подпише първия си професионален договор в съответствие с приложимия закон на територията..."

ЩЕ ДОБАВЯ И ОЩЕ ЕДНО ВАЖНО ПРАВИЛО:
"...An agent must obtain written consent from the minor’s legal guardian before making any approach to the minor in question..."

ПРЕВОД: "... Агентът трябва да получи писмено съгласие от законния настойник на непълнолетното лице, преди да предприеме какъвто и да е контакт с въпросното непълнолетно лице..."

Не върви и обяснението, че клубът се е обърнал към родителите да им предложи, защото правилото е задължително и за него. За клуба. Освен това, Басанович би ли дал смислено тълкувание на понятието "маркетингови услуги", изключено от обхвата на представителство.От съобщението в Туитър на агенцията е очевадно, че ФИФА е неглижирана, за България пък да не отварям дума. Или както каза във Фейсбук футболен приятел, живеещ в Германия: "Защо ли не повярвах!? Не ядем доматите с колците..." Ще добавя в същата стилистика, че се въздържаме от бръснене. С мотика.

Ще се повторя, че ще оставя всичко дотук в ръцете на Българския футболен съюз. Но само още едно безмислие и лично ще докладвам в Международната федерация на футболните асоциации! Не мога да отговарям, ако някой ме изпревари. Все пак.

Декларирам, че нямам никакъв личен интерес. Не съм контактувал с родителите, играча и клуба (във връзка с Кристиян). Не познавам лично родителите и играча.

Изключително харесвам интелекта и техническите качества на Кристиян Горянов и му желая да даде живот и на най-смелите си мечти! Но и чрез случката с него да обърна внимание на родителите да не бързат със салфитата на "Ноу Камп" и "Анфийлд". Това е само сън. Пътят до там е много по-дълъг от 3 часа полет.

С риск да прозвучи, като повторение. България не е страна от Екваториална Африка.

- ФК Национал предизвика ФИФА и БФС