Спираме със свободните съчинения!

Публикувано на: 17.04.2023 16:54

Автор: Петьо Костадинов-Полковника

©Проспорт.бг
Радвам се, че започна дискусия след изцепката на Футболен клуб Национал и словенска агенция, която си позволи да подписва и публикува с български състезател на 14 години. Радвам се, че има и сравнително добре подготвени. Налага се в подреден ред да поясня важни опорни точки при работата с подрастващи, ще приложа и конкретни официални текстове на ФИФА, за да няма свободни съчинения, защото и такива не липсват. И така:

1. Да не се бърка датата на влизането на регулациите за работа, с тази за общо начало в работата и отчета на агентите, лицензирани от ФИФА. Началото на регулациите, приети от ръководния орган на Международната федерация на футболните асоциации е 9 януари 2023 година.2. Всички агенти, които са лицензирани, като агенти на ФИФА в изпитните сесии през 90-те години на миналия век, в началото на този, преди 1 април 2015 година и които са работили коректно и непрекъснато регистрирани до 31 декември 2022 година в националната или различни на националната федерации/асоциации имат право да подадат заявка на специалната платформа на ФИФА, а организацията да прегледа редовността на приложените документи и стартира финалния етап - заплащане на годишна такса. Всички, които са го направили по-рано и са със завършена процедура вече имат права и те са до 30 септември 2024 година. Такъв съм и аз от 20 февруари 2023 година, както и още няколко български колеги.

3. За всички, които са упражнявали професията, като регистрирани в националните или различни на националните федерации/асоциации агенти/интермедиатори и желаят да продължаг, следва да положат изпит на изпитните сесии, които ФИФА обяви още в началото на процедурата. Първият изпит за тези колеги е на 19 април. Има и българи, които ще се явят.

4. След положен успешно изпит на ФИФА, в който ще се следва приблизително логиката на въпроси, както в старите времена, ще последва процедура по плащане на таксите. Този път, таксите се плащат директно по сметката на ФИФА в Швейцария. Едва тогава на платформата, кандидатът ще получи потвърждение за права до 30 септември 2024 година.

ДОКОЛКОТО ГОВОРИМ И ДИСКуСИЯТА Е ОКОЛО ПОДРАСТВАЩИТЕ ИМА МНОГО, МНОГО ВАЖНА ОСОБЕНОСТ ЗА НОВИТЕ И НИКАКЪВ ЛИЦЕНЗ ЗА КОУЧИНГ НЕ ВЪРШИ РАБОТА, АКО КОУЧЪТ НЕ Е ПРЕПОДАВАТЕЛ В ПРОГРАМАТА НА ФИФА. ОСОБЕНОСТИТЕ СА ИМЕННО:
1. Всеки нов агент за да работи с подрастващи следва задължително да премине определен курса за CPD (Continuing Professional Development). Цитирам Art.13, 2 (FIFA FOOTBALL AGENT REGULATIONS): "A Football Agent that wishes to represent a minor or represent a club in a Transaction involving a minor shall first successfully complete thedesignated CPD course on minors and comply with any requirement to represent a minor established by the law applicable in the country or territory of the member association where the minor will be employed... Note: If you want to represent a minor or a club in a transaction involving a minor, you must first successfully complete the mandatory designated CPD course on minors. ";2. Ще отбележа, че в Англия от десет години работата с подрастващите е в специален режим на ФА, а се очаква по отношение на лицензирането на агентите Италия да поиска автономия и запази много по-сложния и в пъти по-скъп механизъм за получаване на права. Защото те са свързани не само с изпити, такси и застраховки във футболната централа - FIGC, но и със задължителна регистрация и задължителен легитимиращ с номер и QR код паспорт от Олимпийския комитет на Италия (CONI), включително с нови такси и изисквания. Процесът в Италия включва и задължителни обучения за актуализация и задължително сертифициране от обученията за окончателно потвърждаване от Олимпийския комитет. И ако Белгия постави минимална ставка на професионална застраховка 120 000 евро и задължителна и неотменима за конкретен период от време банкова гаранция от 25 000 евро и регистрация на правителствената платформа, в Италия минималния стандарт на професионална застраховка е 500 000 евро. Вкаран е ред в индустрията, поради което италианският футбол внася 1 процент, т.е. - вразлични периоди до 25 милиарда, в Брутния вътрешен продукт на страната. Поради което е и един от 100-те най важни бизнеси в осмата световна икономика.;

3. Опитвам се в сбит текст да вкарам повече познание. Ще допълня, че според новите регулации на ФИФА и с идеята за надеждна защита на подрастващите, много сериозно и до запетая стриктно се проследяват и пробите на състезатели. Те могат да бъдат направени, когато подрастващият е навършил 16 години, като те се потвърждават съссерия от документи потвърждаващи ангажимента на приемащия клуб към всички пера на обезпечаване и сигурност (задължително между клубовете), споразумение с родителите и т.н. Забелязах, че повечето го знаят. Но ще допълня, че за състезатели от Европа пробите в европейски клубове са възможни и след 15 по ФИФА (If the domicile of both the minor trialist and the club that invited the minor on trial is in Europe, the date of the trial may begin during the season in which the minor has their 15th birthday. The term “Europe” is to be understood not in a political sense but rather comprising the member associations affiliated to UEFA). И един много важен, много съществен детайл. Пробите за подрастващи не могат да бъдат повече от два пъти в рамките на календарната година;


ТУК ИМА ЕДИН МНОГО ЛЮБОПИТЕН ТЪНЪК КОНФЛИКТ В ИНТЕРЕСИТЕ НА АГЕНТИТЕ. В ПОВЕЧЕТО СЛУЧАИ ТЕ ОТКРИВАТ ДЕЦАТА И ПРАВЯТ ДОКЛАДИ, ПРОМОЦИИ, ПЪТУВАНИЯ. СКАУТИТЕ НА КЛУБОВЕТЕ СА ПОДИР ТОВА. НО КОГАТО ЕДНО ДЕТЕ ОТ ЕВРОПА НАВЪРШИ 15, ТО МОЖЕ ДА БЪДЕ ТЕСТВАНО В ДРУГ И ЕСТЕСТВЕНО ПО-ГОЛЯМ ГЛУБ, В ГОЛЯМ ШАМПИОНАТ, А В СЪЩОТО ВРЕМЕ АГЕНТЪТ НЯМА ПРАВО ДОРИ ДА ДИША, ЗАЩОТО ТО НЕ Е НА 15 И 6 МЕСЕЦА. ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА АНГЛИЯ, КЪДЕТО СЛЕДВА ДА Е НА 16 И 6 МЕСЕЦА.

НЕ ИЗКЛЮЧВАМ СЛОВЕНЦИТЕ И НАЦИОНАЛ ДА ИМАТ И ПОДОБЕН ПЪТ НА СЪЖДЕНИЕ И СЕ ОПИТВАТ НАВРЕМЕ ДА ПРЕСКОЧАТ НЯКАК ПРАВИЛАТА. РАЗБИРА СЕ, ТОВА Е САМО ПРЕДПОЛОЖЕНИЕ. НО НЕ МИСЛЯ, ЧЕ ИМАТ ИНТЕРЕС ОТ СИГНАЛ КЪМ ФИФА, ЗАЩОТО ПРЕРЕГИСТРАЦИЯТА БИ ЗАСТАНАЛА СЕРИОЗНО ПОД ВЪПРОС. ВЕЧЕ СИ ЗНАЕМ НАКАЗАНИЕТО, ДАЛЕКО ПРЕДИ 1 ОКТОМВРИ 2023 ГОДИНА - ГЛОБА И ОТНЕМАНЕ НА ЛИЦЕНЗА ЗА 2 ГОДИНИ.

Едно е сигурно, оттук нататък на никого няма да му бъде лесно. И общото усилие за вкарване на ред и системност няма да толерира хашлашки постъпки, като тази на Национал и словенската агенция.

Ще се налага агентите да рискуват в пъти по-горлям ресурс, доколкото нямат право на компенсиране на разходи, още по-малко на комисионна, докато състезателят не навърши пълнолетие. От друга при настъпване на такова събитие е възможно в повечето случаи получените средства да не могат да покрият вложените ресурси в развитието на състезателя до професионален с висок стандарт договор. В това число по правилото за Европа пък, да се стигне до фючърсно принципно споразумение със съгласието на родителите и той, който го е селектирал, често развивал от никъде до ситуация за тестове, да остане единствено със статута на светец.

Голямата игра индустрията футбол, там където тя се измерва в милиарди до билиони годишно, е наложително да има стриктни правила и всички да ги спазват.  Все едно дали са били директори в университетски центрове или собственици на аматьорски школи, които дават добро качество за юношеските национални формации.

Дадох 0,00001 процента от цялата информация и норматевни регламенти от последните 4 месеца. Поведението на тези, които събудиха духовете сочят, че за нас правилата не важат, последователното ограмотяване пък е работа за цървулите. Балканската логика на противоречащи стъпки с приетите от нас регулации на Международната федерация на футболните асоциации, която ни вменява и строги отговорности.

-   Словенската агенция настъпи мотиката!