Доктор Христо Мазнейков, световен ортопед

Публикувано на: 24.02.2024 18:23

Автор: Проспорт.бг

©Проспорт.бг
Христо Мазнейков
Представяме автобиографични справки на обявените от издигнатия за Президент на Българския футболон съюз - Петьо Костадинов, които ще заемат място в бъдещия Изпълнителен комитет на организацията с конкретни направления на отговорности. Костадинов бе издигнат от Сдружение „Общински Футболен Клуб Гигант – гр. Съединение“.


ДОКТОР ХРИСТО МАЗНЕЙКОВ.


Роден в гр. Скопие, Северна Македония. Висшето си медицинско образование получава в Медицинския университет - София. 1983-1985 г. е лекар- ординатор в Първа травматология на Институт ”Пирогов”. От 1985 г. до 1989 г. работи, след спечелен конкурс, като научен сътрудник в същата клиника.

През 1990 г. защитава специалност по ортопедия и травматология. От 1989 г. до 2005 г., след спечелен конкурс, работи като научен сътрудник в Института по ортопедия и травматология „Бойчо Бойчев”, първоначално в база Дианабад под ръководството на професор Димитър Шойлев, а от 2001 г. до края на 2005 г. в Горна баня, в клиниката на професор Джеров. През 1993 г. съвместно с доцент Мазнейкова създават Медицински център ”Света София”, а през 2004 -2006 година построяват и откриват МБАЛ „Света София”.

През декември 2009 година откриват и Медицински център „Света София-Люлин”. През годините след 2006 г. доктор Христо Мазнейков поема длъжностите управител на МБАЛ „Света София” и ръководител на Отделението по ортопедия и травматология.

През 2008 г. е избран за председател на Българската асоциация по артроскопия и спортна травматология. През 2008 г. е и първият български ортопед, който става член на Световната организация по артроскопия и спортна травматология ISAKOS, където участва в Научната комисията към организацията.

През 2009 г. е избран за почетен член на Македонското дружество по ортопедия и травматология. През същата година е награден с медал от EFOST /Европейска федерация по артроскопия и спортна травматология/. Той е автор и съавтор на множество статии в списания, лектор и гост лектор на многобройни национални и международни конгреси.
Участва в създаването на Балканската асоциация по артроскопия, спортна травматология и колянна хирургия и е част от управителния й съвет.