Иван Иванов: Те трябва да се съобразяват с нас

Публикувано на: 25.03.2009 23:18

Автор: Добромир Добрев, в. 7 дни спорт

©bulpress.net
Иван Иванов
Иван Иванов се наложи като един от най-стабилните млади защитници у нас. Футболистът на ЦСКА закономерно попадна в сметките на Станимир Стоилов за предстоящите квалификации с Ирландия и Кипър. Очаква се сърцатият бранител да започне титуляр в Дъблин. Той е оптимист за представянето на нашия тим въпреки кадровите проблеми в състава.       

- Иване, не бяхте повикан при първия мач на Станимир Стоилов срещу Швейцария. Изненада ли ви сега тази повиквателна?
- Ако трябва да съм честен - да, изненада ме. Изобщо не я очаквах. Сега се чувствам добре в отбора. Всичко е нормално, подготвяме се за предстоящите мачове.
- Напоследък бележите голове за ЦСКА, смятате ли, че това е причината да влезете в полезрението на Стоилов?
- Не мога да отговоря. Това само Станимир Стоилов си знае.
- Играхте в мача срещу Италия. Тогава италианските медии се скъсаха да ви хвалят, това ласкае ли ви?
- Нормално е всеки футболист да бъде доволен, когато направи добър мач срещу Италия. Особено когато отборът му не е загубил. И аз съм един от тях. Щастлив съм, че успяхме да вземем точка от световния шампион. Все пак смятам, че можем много повече.
- Труден ли беше двубоят с тях?
- Лесни мачове няма. Просто нашият отбор игра много силно тогава. Всички момчета се раздадоха докрай и изпълниха треньорските указания.
- Предстои тежък сблъсък в Ирландия, какво знаете за съперника?
- Всеки знае кои са Ирландия. Наблюдавали сме ги във Висшата лига на Англия, където се състезават повечето от футболистите им. Имаме възможност да ги гледаме по телевизията и са ни добре познати.
- Наблюдавахте ли техни срещи на видеозапис?
- Да. От 2-3 дни ги разучаваме.
- Какво ви направи впечатление?
- Те са много дисциплиниран тактически тим. Играят с огромно желание и се раздават винаги докрай.
- Кой е най-силният им футболист?
- Те са силни като отбор. Играят много задружно. Може би най-известното име е Роби Кийн.
- Вие лично ще успеете ли да се справите с нападателите им?
- Първо трябва треньорът да ми гласува доверие, а след това ще видим по време на мача дали ще се справя. Аз ще дам всичко от себе си.
- Ирландците са доста по-напред от нас в игрово отношение, ще си проличи ли това на терена?
- Определено те имат леко предимство в това отношение. Аз обаче се надявам да компенсираме с желание.
- Преди време направихте отличен мач срещу младежкия национален тим на Англия. Смятате ли, че стилът на Ирландия ще бъде подобен?
- Според мен този мач ще бъде малко по-различен. Всичко зависи от това как играем ние самите. Ако ние се представим на ниво, техният стил няма значение. Те ще трябва да се съобразяват с нас.
- Очаква се стадионът в Дъблин да бъде препълнен с ентусиазирани фенове. Това плаши ли ви?
- Няма от какво да се плашим. Всеки един от нас мечтае да играе пред такава публика. Когато има добра атмосфера, винаги стават много по-хубави мачове.
- Ирландците са известни с грубите си прояви. Нашата защита може ли също да отвърне с по-твърда игра, ако е необходимо?
- Ако се наложи, ще трябва да се справяме. Все пак ние ще се опитаме да играем футбол. Ако не можем, ще трябва да отвърнем на тяхната борбеност и мобилизация.
- В нашия състав има доста контузени играчи. Това накланя ли везните в полза на противника?
- Разбира се, че тези контузии са доста неприятни. Още повече че става дума за основни единици на България. Така че нещата не са кой знае колко розови. Ние обаче можем да се справим и без тях. С времето българският отбор го е доказвал много пъти. Отиваме там единствено за победа.
- Какъв е най-силният ни коз?
- Може би ще трябва да подходим като отбор, всеки да помага на другия. Необходима е концентрация във всяка една ситуация.
- Колко точки са ни необходими от предстоящите два мача, за да запазим шансове за класиране?
- Не съм го изчислявал, но трябва да вземем максимума от тези срещи. Не може да отидем в Ирландия, да постигнем добър резултат и след това да се издъним у дома срещу Кипър. Така че и в двата мача ще искаме 3 точки.
- Италианците са ни отписали от борбата, това добре ли е?
- В момента повечето отбори от групата ни подценяват, но се надявам това да им изиграе лоша шега. Все още е твърде рано да ни отписват, има много мачове до края на квалификациите.
- Ирландия ли е най-сериозният ни конкурент за втората позиция?
- С оглед на резултатите в групата до момента, да. Борбата ще бъде с тях.
- Има ли някаква разлика в мотивацията преди мачове при Станимир Стоилов и предишния селекционер Пламен Марков?
- Не знам, аз за първи път съм под ръководството на Станимир Стоилов. Ще се види по време на мача, сега не мога да отговоря на този въпрос. По принцип всеки един футболист, който играе за България, се раздава до край, без значение кой е треньорът.
- При резила срещу Сърбия обаче сякаш някои не се раздаваха напълно?
- Не мога да коментирам, защото не съм бил част от отбора. Със сигурност не става дума за бойкот такова нещо не може да мине през главата на който и да е от нас.
- Бяха повикани доста опитни футболисти в защитата като Кишишев, Илиян Стоянов, Томашич. Това ще ви бъде ли от полза?
- Не само за мен, а и за целия отбор те ще бъдат от полза. Това са доказани имена. Кишишев се е състезавал дълги години в Англия и знае как се играе на острова.
- Вече 4 мача в ЦСКА сте под ръководството на Любослав Пенев. Какво успя да промени той, че отборът изглежда така преобразен?
- При всяка една смяна на треньор футболистите може би се раздават допълнително. Всеки наставник си има различни изисквания. Любо Пенев иска от нас от първата до последната минута да играем футбол, да контролираме ситуацията на терена. За момента се получава.
- Имате честта да ви тренира европейски шампион в лицето на Хесус Паредес. Чувствате ли се в по-добро кондиционно състояние от преди?
- Въпреки че работи само от 1 месец при нас, се чувстваме по-добре. Нещата се промениха положително по отношение на кондицията. Надявам се формата ни да се подобрява с всеки изминал месец.
- Какви са шансовете на ЦСКА да се пребори за шампионската титла?
- Ние сме основният фаворит за титлата. Надявам се, че пак ще бъдем първи. Има още доста мачове и дербито с Левски няма да се окаже решаващо.
Етикети: Иван Иванов