Гинес призна рекорда на гросмайстор Кирил Георгиев

Публикувано на: 12.05.2009 15:10

Автор: Гаро Тахмисян

©Проспорт.бг
Гросмайстор Кирил Георгиев

В Шахматен клуб Левски се получиха официалните документи от Гинес Уърлд Рекорд Лимитид - Лондон за поставянето на световен рекорд от гросмайстор Кирил Георгиев в класическия сеанс на едновременна игра, съобщиха от клуба.

На 21 февруари в Интер Експо Център София гросмайстор Кирил Георгиев игра с 360 шахматисти едновременно и постигна 280 победи, 74 ремита и допусна 6 загуби (88%).

Документите бяха изпратени своевременно в Лондон и съгласно сключения договор за провеждане на опита за световен рекорд бяха разгледани от прецизна комисия. Решението за вписване е вече факт! България има официален световен рекорд!

Сертификатът на гросмайстор Кирил Георгиев ще бъде връчен на официална церемония в сряда (13 май) в Национален пресклуб София прес (ул. Славянска 29) от 11 часа.

"Welcome to the very select club of Guinness World Records holders!" - това е част от официалното писмо до Шахматен клуб Левски от ГИНЕС, подписано от Мариамарта Руано Грахам, мениджър на компанията.

В новото издание на книгата на рекордите ще има още едно българско име.

Съгласно процедурата, в първото тримесечие на 2010 г. комисия от експерти на ГИНЕС ще отличи част от всички рекорди, поставени през 2009 г. с парични премии.

Шест са официалните критерии за оценка, 5 от тях са напълно изпълнени при българския опит.