Срещу Ирландия излизаме с трета възраст

Публикувано на: 21.05.2009 06:41

Автор: Станил Йотов, в. 7 дни спорт

©Интернет
национален стадион, васил левски

С десет футболисти на възраст над 30 години България излиза в решаващия мач с Ирландия на 6 юни в София. Сред тях са и всички злополучни герои от двата мача през март и април с ирландците в Дъблин и Кипър на "Васил Левски". Това стана ясно вчера, след като селекционерът Станимир Стоилов обяви почти целия състав за двубоя, от който зависи мястото на България на световните финали през 2010 г. в Южна Африка.

Стоилов съобщи имената на 17-те футболисти, играещи в чужбина, които ще бъдат в групата за мача. От тях девет вече са прехвърлили 30-те.

Това са вратарят Димитър Иванков, защитниците Илиян Стоянов, Игор Томашич, Елин Топузаков и Захари Сираков, халфовете Станислав Ангелов, Димитър Телкийски, Велизар Димитров и нападателят Мартин Петров. Десетият се очаква да бъде Радостин Кишишев от Литекс, който ще бъде поканен в състава заедно с още двама от българското първенство. Средната възраст на групата от 17 легионери е 28 години и 4 месеца. Тя обаче се снижава от сигурни резерви като Николай Михайлов (20) и Валери Домовчийски (23). Без тях двамата и неигралият дълго време Валери Божинов (23) средата възраст на останалите надхвърля 29 години.

В състава на Мъри пак са всички футболисти, чието участие в мачовете с Ирландия и Кипър беше оспорвано от специалисти и фенове

В Дъблин българският тим остана приятно изненадан от безобразната игра на домакините, но Стоилов беше провален именно от неговите хора в опита си да стигне до победа. Надхвърлилите 30-те години Игор Томашич, Илиян Стоянов и Димитър Телкийски бяха най-слабите в тима. С трите дупки в състава стигнахме до равенство след автогол на ирландците.

Същата група се представи зле и срещу Кипър. Мъри издържа Телкийски до 61-ата минута, но остави до края централната двойка защитници Стоянов - Томашич. При една от грешките на отбраната помогна и шведският рефер Ингварсон, който спасти червен картон на Манолев. Другият от по-старите играчи - Топузаков, така и не влезе в игра в двата мача. Сега в групата е и 31-годишният Захари Сираков който играе в Амкар (Перм). Последното му участие в националния тим беше през миналия август, когато Пламен Марков го взе за контролата с Босна и Херцеговина в Зеница. Сираков не впечатли с нищо като десен защитник и логично не попадна в плановете за квалификационната кампания. Сега обаче е върнат и той. В групата отново не попадна защитникът Валентин Илиев от руския Терек (Грозни).

Така вместо нещо ново и срещу Ирландия в София се очаква да видим отново онези футболисти, които вече изнесоха двете неуспешни кампании за световното през 2006 г. в Германия и Евро-2008. Закъде сме тръгнали, ако не можем да извадим един нов млад играч в националния?