Петя и Камен Колчеви изкачиха Еверест

Публикувано на: 22.05.2009 11:47

Автор: Проспорт.бг

©myspace.com
Южното трасе на високия 8 848 м връх Еверест.
Около 6 часа непалско време тази сутрин Петя Колчева стана първата българка, покорила най-високият връх на планетата Еверест. Изкачването е стартирало днес около 4.30 часа местно време, като връхната точка Колчева, която е адвокат по професия, е достигнала заедно със съпруга си Камен Колчев.
 
Миналогодишният наплив през месец май, който се считаше за рекорден не може да се сравнява с „цунамито” от катерачи, който са решени да атакуват осемхилядника през краткия и единствен за годината „прозорец от благоприятно време”, което предоставя петия месец от годината.
 
Семейство Колчеви изчаквали удобна възможност от 20 март. Двамата българи са се включили във втората вълна от алпинисти, които поели към върха от по-поносимия в технически аспект южен склон. Групата на българите е съставлявана от пет души, всеки от които бил придружаван от шерпи.

Петя Колчева е адвокатка, която от дълги години се занимава с алпинизъм. В кариерата й на алпинист първия изкачен осемхилядник е Чо Ойо (8201 м), шестия по височина връх на планетата. Съпругът й - Камен Колчев, е председател на съвета на директорите на ЕЛАНА финансов холдинг.
 
Досега най-високата точка на света е била покорявана от 11 българи мъже. Това са Христо Проданов (13-тия човек в света без кислород), Методи Савов, Иван Вълчев, Кирил Досков, Николай Петков, Аврам Аврамов, Дойчин Василев, Петко Тотев, Христо Христов, Дойчин Боянов, Николай Петков.Предишният опит на наша алпинистка да изкачи Джомолунгма завърши трагично - Мариана Масларова измръзна фатално по време на българската експедиция през 2004 г.
 
Тази година върхът на човешкото завоевание попадна под офанзивата на стотици мераклии от цял свят. По неофициални данни около 200 катерачи са успели да изкачат всичките 8848 метра от началото на годината. Бистрият небесен склон през последните дни позволи на още около 100 катерачи да се отправят към върха, включително и 65-годишният британски авантюрист Сър Ранълф Файнс, който успешно достигна връхната точка в сряда.
 
През последната седмица непалският „супер шерпа” Апа счупи всички рекорди, изкачвайки Еверест за 19-и път. Заедно с него до тавана на света достигнаха 11 индийци, едно британско семейство, двама 17-годишни американски тийнейджъри и трио жени от Сингапур.
 
Суровите метеорологични условия в подножието на склона позволяват единствено два прозореца през цялата година, чиято продължителност може да варира от два дни до седмица в рамките на месец май. Първата успешна атака на върха за годината бе на 5 май, когато група от петима шерпи, занимаващи се с проверка и поправка на въжените линии по едно от трасетата, решили като на шега да продължат до върха. Първото успешно изкачване за 2009 г. бе на 20 май.
 
Въпреки хубавото време склоновете на Еверест остават пределно опасни. Преди ден бе оповестена смъртта на чешки гражданин. Загиналите от началото на годината са трима, включително и китайски алпинист, който загина по трасето на северния склон във вторник.

Очаква се информация за прибирането на двамата българи в базовия лагер.