Спортистите ни по гащи при пожар в Блеград

Публикувано на: 05.07.2009 06:30

Автор: Проспорт.бг

©Проспорт.бг
Пожар избухна тази нощ в блока на българските студенти на Универсиадата в Белград. За щастие няма пострадали.
Пренатоварване на електрическата системата е причина за пожара. Мрежата не издържала в следствие на включени уреди в стаите на корейците, които също са настанени в блока.

Повечето от българите си бяха легнали и се наложи сънени да излизат по пижами и долни гащи. Някой от тях изкочиха в пространството пред блока завити с одеяла, тъй като в бързина не им оставна време да вземат връхни дрехи. Баскетболисти и фехтовачи бяха дори заспали и сънени изкачаха навън завити в одеяла.
Пожарът бързо бе угасен, а българите се върнаха по леглата си.

Над 10 пожарни коли пристигнаха по спешност и започнаха да къртят електрическите табла във входа. Процедурата се наложи тъй като вратата на таблото заяде и се наложи да се реже с флекс. През всичкото това време – около час блокът димеше от 5 места, пред погледите на няколко хиляди студенти спортисти. Пристигналите полицай отцепиха района, а специални части се намесиха да гасят по-бързо пожара.

В интерес на истината огън не лумна, но димът излизаше на талази от прозорците на шестия етаж от осеметажния блок. На този етаж е разположена делегацията на Южна Корея, а по ирония на съдбата точно в нашия блок на приземния етаж е пожарната служба на Универсиадата. Оказа се обаче, че двата камиона, които стяха постянно паркирани, не бяха достатъчни, за да се справят със ситуацията. Това наложи пристигането на допълнителни части, специализирани за тежки произшествия.

Повечето от делегациите приеха спокойно инцидента, но имаше и такива, които веднага започнаха преброяване на наличния персонал. Две момичета от втория етаж бяха изнесени на ръце, тъй като са били заспали без да разберат за пожара. Пристигнаха и допълнителни части от белградската полиция, които елегантно изтласкваха хилядите насабрали се спортисти и функционери по далеч от блока. Приготвено бе и огромно платно за скачане от високите етажи, но до използването му не се стигна.

Пожарът бе бързо локализиран, като за щастие нямаше пострадали, съобщи за Агенция "Фокус" говорителят на БОК Тодор Шабански. Пламъците обаче са били във входа, където са настанени корейците, уточни Шабански. Азиатците са готвели до късно, което е претоварило мрежата и възникнал огън. Намерени са 7-8 бутилки алкохол.
Входовете на блока са два, като сградата е доста дълга. Това е предотвратило разпространението на пожара в българската част.

Пренатоварване на електрическата системата е причина за пожара, избухнал тази нощ в българския блок на Универсиадата в Белград. Това обявиха от службите за сигурността в университетското селище на Игрите. Пожарникарите открили, че в повечето стаи на азиатците са били пригодени цели установки за готвене на място, съществуват съмненя и за употреба на алкохол, който е абсолютно забранен в селището. Всички уреди в някои от стаите били пуснати на макс – климатици, печки и сушилни, което довело до пренатоварване на електрическата система на сградата.
Азиатците имат навика да готвят по стаите си и на други големи състезния, за което са предупреждавани неееднократно. В момента пожарът вече е напълно изгасен, но все още 5 камиона на огнеборците са пред блока. Има и много полицаи.

Огромна група от спортисти и функционери бе изнесена от сградата. Всичките 250 души от делегацията на Южна Корея сега се евакуират под строй в други стаи на селището. Възможно е Оргкомитетът на Игрите и Световната студентска асоциация (ФИСУ) да предяват иск към корейците за нанесени щети.
Всички българи са живи и здрави, вече се завърнаха по стаите си и си легнаха. Обстановката в селището се нормализира.

Блоковете в олимпийското село са чисто нови, строени специално за Универсиадата. Техен инвеститор е милиардерът Мишкович, който е един от най-богатите хора в страната. Той е изкупил огромна площ земя в тази част на Белград и вложил милиони в строителството на 12-те сгради. Всички те вече са продадени за 2000 евро квадратния метър, което е много висока сума за Сърбия. Мишкович притежава мегакомпанията „Делта”, която казват, че вече дори е настъпила и в България, закупувайки веригата магазини „Пикадили”. Блоковете са луксозно изпълнение и отвориха врати за Игрите.
Пожарникарите обаче изразиха мнение, че е имало и недобросъвестно строителство и недовършени както трябва работи, след като вратата на елтаблото заяде и това забави тяхната реакция. Точно това бе причината да се наложи цял портал във входа да бъде отрязан и буквално изкъртен, за да се спре достъпът на ток до етажите нагоре.

Всички блокове са с наименования на цветя, българите са настанени в блок - „Слънчоглед”. Случайно или не той е с номер 13. Помежду сградите има тревни площи и входове за подземни гаражи. Входовете обаче са тесни, а асансьорите са твърде бавни, което прави опашки при идването на повече хора. В долната си част има изградени магазини, в които сега се помещават офисите на делегациите, подобен е и офисът на Българската делегация.

Както обикновено Тити Папазов бе в центъра на събитията. Старши треньорът на българските баскетболисти даваше съвети на пожарникарите как най-бързо да изкъртят таблото и как най-бързо да изтегрят шланговете и маркучите по етажите
Етикети: Пожар, пожарна