Слуховете за смъртта на ЦСКА са силно преувеличени

Публикувано на: 09.07.2009 08:17

Автор: Николай Александров, Гонг

©daylife.com
ЦСКА преживя една от най-страстните си седмици. Без клубът да е отпадал от евротурнири, губил титла, да са му отнемали лиценз, да е имал каквито и да е други проблеми. Просто загуби четири контроли.

Вярно е, че едва ли в цялата му 61-годишна история друг път се е случвало такова чудо. ЦСКА да загуби цели четири мача. В рамките на една календарна седмица. И дистанцията си каза думата. На хиляда километра от Санкт Вейт, в София и в цяла България, започнаха да се разпространяват и препредават тревожни сигнали.
"ЦСКА е в криза", "Новите са много зле", "Чака ни пълен провал в Европа и в първенството", "Любо не става за нищо"... И така нататък. Миниистерията завъртя в циркулация в медийното пространство поредната треньорска рокада. ЦСКА бе на прага на поредното си обществено самоубийство. От тези, които са запазена марка на червените. А всичко си имаше своето спортно-техническо обяснение.

Мачът с Жилина - едва след два дни тренировка плюс един куп нови играчи. Мачът с Кернтен - само два дни по-късно, здрава тренировка на 30 градуса часове преди мача, пътуване с автобус плюс един куп все още нови играчи. Мачът със Спарта - здрав, силен противник, с големи чешки футболни звезди, голям и опитен треньор плюс все още един куп нови играчи в ЦСКА. Дори и загубата с Фехервар има логично обяснение - тотално експериментален състав, ден след загубата със Спарта, срещу отбор, който предизвиква смях, но все пак дни преди това беше на косъм от назначаването на Матеус като треньор.

Както и да е - страстната седмица при армейците и техните фенове засега приключи. С нея и постите. ЦСКА вече записа една победа и показа, че може да побеждава. Да, все още отборът не е изграден, няма голаджия, няма сработка, не се знае кои ще бъдат продадени, не се знае кои други ще пристигнат.

Но ЦСКА най-сетне би Стяуа. Нещо, което не се бе случвало нито при Гочето, нито при Феро в общо четирите сблъсъка от евротурнирите. Сега надигра и би румънците. В нормален приятелски мач. За ЦСКА не е важно да биеш или да паднеш в контрола. Важно е да биеш по принцип. Затова ще си позволя да перифразирам джентълмена Марк Твен: Слуховете за смъртта на ЦСКА са силно преувеличени...