Барселона прави отбор в МЛС

Публикувано на: 16.10.2008 18:40

Автор: Светлин Костов

©Интернет
Двукратният европейски клубен шампион Барселона официално подаде своята кандидатура за създаването на нов отбор в Маями, който да участва в американската Мейджър Лийг Сокър (МЛС).

Ако сделката се осъществи испанският клуб, ще притежава 50 процента от акциите на спортната организация, а останалите 50% ще бъдат собственост на родения в Боливия бизнесмен Марсело Клауре, предава Ройтерс.

Тогава Маями ще се превърне първия клуб в американската лига, собственост на европейски футболен отбор. МЛС е получила още шест оферти - за Атланта, Портланд, Сейнт Луис, Отава, Монреал и Ванкувър.

"Това е много важен ден в 109-годишната история на нашия клуб. Освен това го приемаме като възможност да навлезем в американския пазар", каза президентът на Барселона Жоан Лапорта на пресконференция в Маями.

Според Клауре Маями ще играе на нов 21-хиляден стадион през 2011-а и ще носи името "Барса-Маями". Очаква се по-късно тази година ръководството на МЛС да вземе решение за евентуалните нови клубове и техните собственици.

В момента лигата включва 14 отбора като Сиатъл ще се присъедини през 2009-а, а Филаделфия през 2010. През 2011 година МЛС ще има общо 18 тима.