Гриша Ганчев прави български джипове

Публикувано на: 20.10.2008 11:27

Автор: Петко Борисов

©Интернет
Президентът на Литекс Гриша Ганчев сериозно е решил да инвестира в производство на български автомобил, след като "Стандарт" съобщи, че босът на ловчанлии е наел един от най-големите специалисти по дизайн на "Мерцедес".

61-годишният немец проф. Харолд Лешке е назначен за главен мениджър на компанията "Литекс Моторс" зад която стои Ганчев.

"Да, получих покана и я приех. В момента съм главен менажер", потвърди професор Лешке.

Той е шеф на отдел "Иновативни дизайнерски проекти и корпоративен дизайн" в "Даймлер-Крайслер". По негова инициатива преди 4 години в Сливен стартира проект за джанти на "Брабус" заедно със студенти от Технически университет - София.

Лешке бе инициатор и основен двигател на проекта "Автомобил произведен в България".

Немецът е единственият специалист, който открито заявява, че България може да произвежда свои автомобили. Той счита, че Сливен е идеалният град за това, но инвеститор се появи от Ловеч. Говори се, че компанията от града на люляците се готви за сглобяване  и на китайски автомобили.

През 2006 г. екипът студенти на проф. Лешке създаде прототип на първия български автомобил под названието "Юнивърс". Според немския специалист неговата цена при серийно производство се очаква да е около 7500-8000 евро.