Ленин, Карл фон Клаузевиц и лентата REMEMBER THE TITANS

Публикувано на: 07.11.2009 10:44

Автор: Петьо Костадинов-Полковника

©Проспорт.бг
Петьо Костадинов- Полковника
"За да победим ни е нужна желязна, военна дисциплина!". Посланието не е мое. То е част от наследството на бащата на най-големия социален експеримент в историята Владимир Илич Ленин.

С желязна, военна дисциплина марката ЦСКА направи конвертируем българския спорт. Направи един малък народ част от семейството на свръхсилите в най-благородната форма на човешко съревнование. С желязна, военна дисциплина клуб ЦСКА през 1988 година имаше повече медали от олимпиадата в Сеул, отколкото най-голямата европейска страна Франция. С желязна, военна дисциплина!!!

Това не е комунизъм. Това не е диктатура. Дори не е ленинизъм. Това е закон за високо спортно майсторство. ЖЕЛЯЗНА, ВОЕННА ДИСЦИПЛИНА!!!

Като кадрови български офицер твърдя, че в съдържанието на тази опаковка не се включват сметки от 7000 лева за 9 човека, за няколко часа дребна слава и няколко шишета алкохол в скута на пет професионалистки. Впрочем, към последните бих проявил повече уважение, защото са си гледали перфектно работата, с нужната за занаята дисциплина.

Пруският генерал и военен теоретик Карл фон Клаузевиц още в началото на 19 век обобщава в своя трактат "За войната" ("Vom Kriege"), че тя, войната, е само продължение на политиката с други средства (Der Krieg ist eine bloße Fortsetzung der Politik mit anderen Mitteln.).

Когато притежаваш спортна марка, която сама  по себе и е политика е ясно, че неизбежно трябва да ходиш и на война. А на война се ходи с войници (или мъжкари по думите на един достоен българин). На война се ходи с добри командири. И би било добре Генералният щаб да се намесва много внимателно, когато командващият армията е взел решение. В противен случай могат да се дадат много жертви. Защото дори самият Клаузевиц твърди: "На война всичко е много просто, но най-простото е трудно!" (Es ist im Kriege alles sehr einfach, aber das Einfachste ist schwierig.)


Ако след твърде сгъстената военна мисъл е останало нещо неясно, то нека всеки неразбрал да изгледа мегалентата на режисьора Бояз Якин "REMEMBER THE TITANS" ("ПОМНИ ТИТАНИТЕ"). И да се постарае да върне Генерал Любослав Пенев. Защото...на война всичко е много просто, но най-простото е трудно. Започва сякаш да става сложно.