Полковника стана скаут на Нотингам Форест

Публикувано на: 25.11.2009 09:42

Автор: Проспорт.бг

©Проспорт.бг
Петьо Костадинов- Полковника
Тежката артилерия на коментара в Проспорт.бг Петьо Костадинов-Полковника от около месец е скаут на двукратния еврошампион Нотингам Форест. През тази седмица той и шеф-скаутът на английския тим от Чемпиъншип ще направят първата тежка сгледа на български талантливи момчета.

- Как се стигна до този, без никакво съмнение авторитетен, ангажимент?
- Нека прецизирам, че аз съм скаут на Нотингам в качеството ми и на лицензиран агент. Те потърсиха моите услуги и аз не съм на щат в клуба, така че да наруша статута си и да си загубя лиценза. Конкретно на въпроса - всичко стана бързо. Разбрахме се още по-бързо. Препоръчала ме е една "много висока топка" в скаутинга от топ клуб на Албиона.

- Това все пак е форма на признание за качества, познаване на спецификата...
- Засега моята работа е да търся и да забележа големия талант не само в България, но и наоколо. Слава Богу имам приятели навсякъде, включително в съседните страни.

- Не ви ли гали ухото, че двукратен европейски шампион се е спрял на вас?
- Е ние не работим този занаят, за да си галим ушите. Ако е за изпъчване, то ще кажа, че през март имам писмо с такова съдържание от Ливърпул, но така и не съм отговорил. И то не защото се плаша от нещо. Такъв филм не съм гледал. Не мога да се реша, защото съм донякъде сърдит. Вярно е, че от много време, но ми държи влага.

- Да се разсърдиш на Ливърпул и да не им отговаряш, не е ли много претенциозно?
- Е, мисля че на всеки е известно, че аз не съм от тези, които се разтреперват от имена. Историята е следната. Беше някъде март месец 2006 година. И ми идва тогава подобно предложение през един приятел, с много висока позиция, дали бих се съгласил да помагам в силно развитата им мрежа. Нямах нищо против. Тогава те ми казаха, че ще искат да ми проверят окото и аз да посоча състезател не по-възрастен от 17 години, който те да видят. Предстояха европейски финали до 17 години в Полша и аз посочих момче, чиято страна не беше в евросъюза. Все пак щяха да ми проверяват окото.

- Е, май са ви извадили окото след като сте сърдит?
- Да. Гледаха го и ми написаха писмо, че наистина има нещо симпатично в него, но не би могло да се прогнозира голямо развитие за футбол, още по-малко на ниво Ливърпул. Много ми докривя. Докривя ми, защото аз рядко се паля изтински, а бях сигурен, че не бъркам. Много съм критичен. Всеки може да попита собствените ми синове колко пъти са чули добра дума от мен. Но в крайна сметка индиректно ми казаха, че съм футболен кьорчо и май не съм за тази работа.

- Защо тогава сега пак са ви поканили?
- Ами защото историята има приказно продължение и това продължение се крие в името на играча. Още миналото лято човекът, който тогава посредничеше в този контакт ми прати извинително писмо, а през март цъфна предложение за съвместни действия. Аз между другото страшно харесвам Ливърпул. Впрочем и Аякс. Всички отбори, които ЦСКА е детронирал от европейските им върхове на действащи шампиони. Нотингам също.  А и са червени. Дори Аякс в малко по-различна форма. Да не забравяме, че Нотингам е особена слабост. Основан е през 1865 година и е сред основателите на Футбилния Алианс в Англия през 1889 година и на Премиер лигата през 1992 година.

- Все пак кой е този играч, че е предизвикал такъв обрат в отношението.
- Този играч направи  трансфер за 8 милиона евро на 19 години и мина в клуб от Шампионската лига. Този същият играч сега, в групите, наниза не един, а два гола на "Анфийлд".  Да не говорим какво изобщо се случа в Група Е на Лигата. Този играч се казва Стевен Йоветич и е известно, че сега всички грандове в Европа събират пари да го купят, ако могат, от Фиорентина. Вярно е, че го изпуснах като клиент, но ми е страхотна слабост. Странно, но той е вторият черногорец към който имам такава уникална слабост. Преди години обожавах играта на Деян Савичевич. Познавах го още от Цървена звезда.

- Имате ли вече първи стъпки с Нотингам?
- Да, стартираме по-динамична дейност. В петък шеф-скаутът на Нотингам пристига в България и сме подготвили много интензивна програма за работа под различна форма с почти  всички водещи наши академии. Имаме конкретни позиции от възраст под 14 години до 18-годишна възраст, които са интересни за нас. Имаме конкретни идеи също. Но настоявах най-напред да прегледаме работата в България.

- Значи ще крадете играчи в полза на по-богатите?
- Не, не. На местата, които ще посетим хората са предупредени отдавна. Те самите участват в подготовката на една наистина интензивна програма. За събота и неделя ще изгледаме 6 мача. 5 от тях са нарочно организирани. Ние по-скоро се интересуваме от форма на трайно сътрудничество, а не от временни проблясъци. Като говорехме  за Ливърпул, то те имат много добра работа с унгарския МТК. И ако някое момче не успее да убеди хората, че е за там, се връща в Унгария, но подготвян при други условия и друга методика. Те в никакъв случай не са някакви футболни леваци, защото когато са селектирани те са показали нужен талант.

- А кои са българските ДЮШ-ове, които ще посетите?
- Всички водещи, без ЦСКА и Левски.

- Значи без най-големите?
- Като говорим за деца и юноши не мисля, че ЦСКА и Левски в момента са флагманите. Освен това в любимия ми ЦСКА не виждам как ще заведа човека. Може да изпадне в депресия, като види условията, а знае много добре, че Нотингам е "убит" именно от ЦСКА. За съжаление моят вратар Георги Шолевски е с година по-голям вече, а би бил от полза. Беше на милиметър от Блекбърн преди година и половина. В Левски пък ме интересува единствено Андреас Васев, но Анди също "остаря". Стана на 18 години. А мина през шотландските Хибърниън и Селтик със скромното ми съдействие. Много талантливо момче и е добре засега да се концентрира в изявите с в Левски.

- В крайна сметка, да очакваме български талант в Англия.
- Дай Боже! Нашите момчета ще имат много тежка задача в събота и неделя, защото шеф-скаутът пристига от Франция, където вече гледа това-онова. Той ще дойде с море от впечатления. Ще бъда много щастлив, ако тук той забрави за тях.А на различните възрасти има общо 15 свободни позиции. Момчетата остава да си го отвоюват.