Дунав залага на млад треньор за методиката

Публикувано на: 05.11.2016 17:17

Автор: Проспорт.бг

©Проспорт.бг
Мартин Цирков на стадион "Дъ Валей" в Лондон.
Дунав ще използва нови методики за работа с подрастващите в детско-юношеската си школа, взаимствани от родината на футбола Англия.
 
Това се случва благодарение на стажа, който изкара на Острова един от младите и амбициозни треньори в ДЮШ на „драконите“ Мартин Цирков.
 
Русенецът бе сред най-обещаващите млади десни защитници у нас, но серия от контузии го принуди да прекрати преждевременно кариерата си на футболист, преди още да е навършил 27 г. Сега той е амбициран да предаде на децата в школата на Дунав това желание за игра, за спортуване, за футбол и хъс за преследване на все по-високото ниво, което следваше и като футболист.
 
Със съдействието на председателя на УС на русенския клуб д-р Симеон Симеонов и Изп. директор Ивайло Петков, Цирков се включи в програмата за развитие на млади треньори на Агенция Проспорт Медиа.
 
Благодарение на това той имаше възможност да се запознае отблизо с работата в една от най-продуктивните академии в Англия – тази на „Чарлтън Атлетик“, чиито отбори до 18 и до 21 г. са сред лидерите на Албиона през последните години. Заедно с още няколко родни млади треньори, Мартин влезе в тренировъчния процес в различните възрасти и проследи методиката на работа на „адикс“.
 
Цирков пътува и до Манчестър, за да проследи и анализира двубои на отборите на Манчестър Сити на възраст до 12, до 13 и до 14 години, които са ключови за въвеждането на състезателите в голямата игра.
 
"Основното бе, че успях да се запозная с методиката, начинът на работа с подрастващите в Англия, от най-малките до най-големите. Имах възможност да обсъждам с треньорите там различни аспекти от работата с деца на различна възраст. Видях как на практика се изграждат футболистите там. Всичко е на много високо ниво. Именно това дава разликата, защото смея да твърдя, че тук, в България, имаме дори по-талантливи деца, но начинът на работа с тях по пътя на тяхното развитие е определящ“, сподели Мартин Цирков.
 
Вече тече обсъждане с останалите треньори в дунавската школа за извличането на ползите от посещението му в Англия и приложението на определени методики на местна почва.
 
Забележка: Материалът е на Андрей Кючуков за fcdunav.eu