Поименна оценка на вратарите, защитниците и халфовете на ЦСКА за есенния полусезон

Публикувано на: 21.11.2016 10:22

Автор: Проспорт.бг

©cska1948.bg
Футболът е така устроен, че обикновено лаврите са за нападателите, за голмайсторите сред тях. Има някаква логика, доколкото футболът е игра на голове.

Но винаги, абсолютно винаги, хората запомнят трайно и железните защитници и специалната подправка в тази велика игра - халфовете. Винаги в сърцата им има по един Франц Бекенбауер, Георги Димитров-Джеки, Паоло Малдини...по един Платини, Якимов, Видолов...

Вече обърнахме внимание на голмайсторите в състава на ЦСКА, убедителен лидер след есенния полусезон в А областна група, София-Юг. С това дадохме и оценка. 14 състезатели са отбелязали 48 гола в първенството и 58 във всички състезания.

35 от 48 гола в първенството са отбелязани от типичните офанзивни играчи. А във всички състезания 44 гола от 58 са реализирани от тях, като финално усилие на целия отбор.

Нека отбележим поведението на вратарите, защитниците и халфовете в ЦСКА през отминалия полусезон. Защото те го заслужават. Допуснаха едва 3 гола във всички мачове от първенството, при това още в самото начало. И трите в двата мача на Националния стадион "Васил Левски".

Вратарите

Двамата вратари са сред "ветераните в клуба".

Кристиян Дяков. Юноша на ЦСКА. Преминал през изяви в Испания и Гърция. Бърза мисъл, отлична игра с крака, поглед върху играта, завършена вратарска техника. С блестящи изяви в трудни мачове. Кристиян ще запомним с виртуозни изяви срещу Гранит, например, смел срещу Левски.

Иван Герасимов. На 22 години. Червено сърце. Също с много голяма заслуга за запазването на статута и класирането на отбора. Иван извади силен характер и класа срещу втория - БМ спорт. Срещу Хебър за Купата, например със спасяванията си подготви впечатляващия обрат на младите си колеги. 

И двамата вратари носят висока обща култура и интелект, възпитаници на софийски училища от най-висок клас.

Защитниците

Алекс Илиев.
Последните кръгове имаше несгоди и не попадаше дори в групата, но няма как да пропуснем, че Алекс бе един от стълбовете в отбраната в трудното начало. Блестящ, запомнящ се лидер в коридата срещу БМ спорт, когато бе един от тези, които поведоха невръстния отбор на армейците в бруталния сблъсък срещу нестандартно мотивираните си съперници. Много силен спортен характер за 19 годишно момче.

Герман Петров. 18-годишният представител на зодия Рак носи особени чувства на феновете от старата генерация. Централният защитник често е сравняван, в разговорите на надеждата между привържениците, с легендарния Георги Димитров-Джеки. Само от него зависи дали това ще бъде точно така. Има всички показатели, дадени от Господ.

Станислав Желязков. Един от тихите. От видимите черноработници в центъра на защитата. Сърце на воин. 20-годишен. Време му е за повече самочувствие. В този отбор 1 месец възраст се брои за половин година. Няма време.

Георги Младенов. 18-годишният студент от НСА е с неизчерпаема енергия и е от онези играчи, които носят поливалентност. Поради това го виждаме и като външен халф, голмайстор или асистиращ, и като краен защитник. Много смел боец. Неслучайно е и едниственият, който си изкара, при това директен, червен картон в мач срещу Гранит и се наложи да изтърпи наказание от 3 мача.

Борислав Ангелов. Боби без съмнение е константа през втората половина на полусезона. Физически и тактически безупречен. Много силен боец в единоборствата. Умен. И в центъра на защитата, на бека, при необходимост, в хода на играта и на други позиции в защитния вал. Също студент в НСА.Втори курс. 20-годишен. Лидер.

Давид Стоянов. Вторият капитан. Левият бек. Богатство за всеки отбор. Много талант, много ум, скорост, тактическа култура. Водещ лидер на отбора. Отличен полусезон. Едва на 18.

Никола Маджаров. Все още на 18. Студент в НСА. Абсолютен войник. Смел до безразсъдство. Много висока работоспособност. Неведнъж в основата на голови атаки от дясно.

Емил Георгиев. Той бе с по-ограничени изяви, но е момче с отлична физика и е въпрос на време да се впише в подема на отбора и неговото израстване.

Илиан Генадиев. На фона на останалите, с неговите 28 години е нещо, като старейшина. Той се завърна след сериозно отсъствие. Беше дълго време в сектора на феновете на стадион "Българска армия". Беше с отбора в подготвителния период и се виждаше, че може да помогне много с опит и характер, но имаше проблеми известно време с работата си и графика за тренировки. Успя да навакса и да се включи, като дялан камък в центъра на защитата на отбора, което предизвика и някои рокади. Физическата му подготовка стана впечатляваща. Дава и онази сигурност на по-опитния, на момчетата около себе си. Важен за израстването на отбора. Силен завършек на полусезона.

Халфовете

Радослав Димитров. Опасно е да се правят комплименти на 18-годишно момче. Но той носи всичко от Всевишния за отличен плеймейкър. Бързо се наби на очи сред феновете и към него очакванията станаха много високи, доколкото често игровите му решения носят гросмайсторски послания. Изумително смел и добър в единоборствата, което не се предполага за все още недоизградената му физика. Често феновете коментират, че влизанията в боя са в графа "Безразсъдни". Но това е характеристиката на лидерите.

Атанас Кръстев. Истинска находка. 20-годишният халф е институция в подстъпите към защитата. Много смел и чист в единоборствата. Безусловен лидер. Още едно връщане към онзи брутален мач срещу БМ спорт. Той беше. Генералът на тази битка.

Кирил Атанасов.
Получи тежка контузия и на практика пропусна сезона. Но още в първия кръг загатна, че ще бъде един от водачите на този отбор.

Виктор Теодосиев.
Той е един от тези, които носят невероятното качество да не се набиват на очи, но когато се огледаш и той е на терена, то сякаш всичко минава през него. Невисок, още не толкова физически мощен, а вкара на два пъти за шампионата и купата ... с глава. Много интелект и надежда за отлично бъдеще.

Георги Кънчев.
Феновете, както винаги си търсят римейк на някои от своите някогашни любимци. И ако в Герман Петров съзират Георги Димитров, то в Кънчев, или Каната, както всички го наричат, виждат финеса на Любослав Пенев във владеенето на топката. Ляв крак. Отличен интелект, техника и поглед върху играта. Студент в НСА.

Ксениос и Пол Теодолу.
Двамата близнаци играха силно в подготовката и в началото на първенството, но се позагубиха в края. Без никакво съмнение, те имат място в този отбори потенциал да растат спортно-технически с другите. Те са едва на 21.

Вероятно в паузата между двата полусезона, ще има и нови имена. Но е сигурно, че Валентин Илиев и неговият щаб имат отличен за работа футболен капитал.